Gospelmor tog en pause

Signe Walsøe blev sat ud af spillet i et års tid, da stemmen pludselig svigtede på grund af for meget ”gospelskrigeri”.En morgen, da sangerinden Signe Walsøe vågnede op efter endnu et hæsblæsende gospelarrangement, var hun mere hæs end sædvanligt. Alle de lyse toner var væk…
– Det var i februar sidste år. Jeg havde været hæs i nogen tid af for meget ”gospelskrigeri”, havde måttet aflyse nogle sangaftner, og stemmen var slidt, men nu var det helt galt, fortæller hun.
– I ét nu ramte alvoren, bekymringen og panikken mig. Sangen er jo mit liv… min lidenskab… mit kald… og nu var min stemme syg!
Samme morgen trak jeg en streg i sandet, idet jeg straks sygemeldte mig i 3 uger. Jeg havde fået anbefalet en professionel halslæge i Birkerød.
Lægen forlængede straks de 3 uger til 3-6 måneder på grund ødemer på stemmebåndene (dvs. forstadiet til stemmeknuder).

Sang før hun talte

Og det var ikke nemt for en livlig musikalsk begavelse som Signe.
Hun sang før hun talte – husker forældrene fra Fyn, hvor hun er vokset op. Faderen var leder af Kratholmskolen.
I syv år opholdt hun sig som udlandsdansker i Sverige og England, hvor hun bl.a. gik på Fakkelbærernes bibelskole og opdagede, at hun havde en stemme lidt ud over det sædvanlige.
Signe er kendt for sin særlige stemmeteknik og for den følsomme måde, hvorpå hun ligesom foredrager sine egne og andres sange, ofte kun ledsaget af guitar.

Georg Julin og Unity

I 1990 blev hun opdaget af journalist og radiovært Georg Julin. Hun debuterede i 1992 med LP/cd’en ”Signe Walsøe” produceret af bassisten Mads Vinding.
Kun to år efter kom Signes anden cd, ”Inderst Inde”.
I mange år var Signe nu aktiv sanger i gospelkoret, Unity, som Georg Julin startede. Koret har bl.a. optrådt i Forum, på Plænen i Tivoli med Cliff Richard, Glassalen i Tivoli, Falkonér Teatret samt adskillige gange i tv.
Signe optrådte også som solist på andres udgivelser, fx ”Dejlig er haven” med tekster af Johannes Møllehave.
I både 1995 og 1996 indspillede hun julebånd for ugebladet ”Ude og Hjemme”, og hun var med på gospel-udgivelsen ”Voice Celebration” i julen 2000 med frontfigurerne Tom McEwan og Bob Bailey, USA, samt Georg Julin.
Hun har optrådt i radio og tv, bl.a. flere gange i ”Morgennisserne” samt i ”Go’ morgen Danmark” .

Jul med Signe

De fleste af Udfordringens læsere kender måske bedst sangerinden fra ”Jul med Signe”, som hun udgav i 1998.
Men hun havde mange andre jern i ilden.
I 1999 startede hun fx et børnegospelkor i Slagelse sammen med veninden Hanne Blom Dieu. Koret hedder ”HIMMELSUS børnegospel” og er så positivt et indput for de 30 sangglade børn i alderen 6-13 år, at Slagelse by i 2008 belønnede ”Gospelmor” med en hæderspris.

Jeg har 160 børn

– Jeg elsker at arbejde med børn, fortæller 48-årige Signe Walsø, som ikke selv har været så heldig at få nogen med sin ægtemand Kim. De har boet i Slagelse siden 1990 og er aktive i Kristent Center – hvor Signe naturligvis er med til at stå for lovsangen.
– Til gengæld har jeg omkring 160 låne-børn, siger hun om de mange børn, hun for tiden underviser i sang og musik på bl.a. byens to friskoler.
Signe har været primus motor for flere store musik-projekter i SFO’en i Slagelse.
I maj 1998 udgav SFO’en cd’en ”Blæksprutten cykler derudá”, hvor Signe indstuderede sangene med 111 små solister…!
I 2002 sagde hun dog sit job op i SFO’en. For der var rigeligt at rive i med gospelkoret Wawe of Gospel og gospelworkshops og optræden til festlige lejligheder.
Desuden var hun ”taffel-pianist” ved bryllupper og andre festlige mærkedage og optrådte med sang som team-building i virksomheder.
I november 2004 udgav ProRex hendes fjerde album ”Midt i tiden”.

Nødvendig time-out!

Hvis man er blevet forpustet af at læse om alt dette, så forstår man måske, hvordan Signe havde det…
– Jo, men jeg har altid haft travlt og kunnet klare det. Set i bakspejlet har jeg været forvænt med, at en god nattesøvn var alt, hvad der skulle til, for at stemme og krop restituerede sig… men nu var en nattesøvn ikke længere nok, fortæller hun – med en rablende hurtig fynsk stemmeføring.
– Denne ”timeout” skulle vise sig at blive en gave af de helt store, for det var ikke kun min stemme, der havde brug for en ”slapper”, men HELE mig! indrømmer hun.
– Omkring samme tid lagde min kære far sig til at dø, og da jeg ingen sangopgaver havde, var der intet, der hindrede mig i at flytte ind til mine forældre i Rødovre. Jeg fik tid til at følge min far (som fik lov til at dø hjemme) helt til dørs. En enestående timing og en dyrebar periode, som jeg er Gud inderlig taknemlig for!

Ny prioritering

– Det blev til 6 måneders pause, så der var nu tid til at gøre status og tid til selvransagelse. Tid til at ryste sangposen grundigt og prioritere anderledes, fortæller Signe.
– Gospel havde sat sig på det meste af mit sangvirke, og nu fik jeg øje på skævheden.
Min stemme var slet ikke rustet til at boltre sig så heftigt i dette stemmekrævende felt. Og i al den tid jeg har givet den max ”gospelgas”, har jeg ganske forsømt den særlige sang-niche, som jo ER min: Signe med sin guitar (og nu også med sit klaver), der syngende fortæller en historie og deler liv og tro.
Det er sjovt at prøve at stå på en kæmpescene, men man har en projektør i øjnene og kan ikke se nogen mennesker.
Jeg kan bedre li’ at synge for mindre grupper, hvor jeg kan se dem alle. Fx små kirkekoncerter sammen med min bror Christian på sax. Og jeg kan rigtig godt lide at undervise børn og unge i sang – også herhjemme i min stue, fortæller Signe Walsøe.

På skolebænken igen

– Pausen gav mig mulighed for at komme på skolebænken igen. Jeg tog en masterclass i ”Komplet sangteknik”, som er udviklet af Cathrine Sadolin, der har været sangguru for kendte folk som bl.a. Linda, Laura og Julie Lindell. Det var fantastisk berigende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud kunne komme til

– Nu, hvor der var kommet helt ro på, kunne Gud komme til.
Jeg er så taknemlig over, hvordan han kærligt og med eftertryk har prikket til mit hjerte og på ny har mindet mig om og stadfæstet det sangkald, jeg som 15-årig modtog.
Det var igennem ordene fra Salme 47: 7-8:
”Syng, ja syng for Gud, syng, ja syng for vor Konge; thi han er al jordens Konge, syng en sang for Gud!”.

Syng som Signe!

Da Signe var med i Unity (1992-97), ønskede hun brændende at være solist ved koncerter i de store gospelnumre som ”Oh happy day”, ”Healer in the house” og ”Operator”.
– Men jeg blev ALDRIG spurgt. Derimod blev jeg ALTID spurgt om at bringe en af mine ”Signe sange”, som rent musikalsk brød helt med gospelgenren!
Det hygger jeg mig over i dag, fordi mit hjerte jo godt véd – og over tid helt har forenet sig med – at Gud har betroet mig noget helt og ganske ”Signe-særligt”, som jeg skal være tro overfor.
– Jeg er Gud dybt taknemlig for, at min stemme nu har det godt igen, og at jeg nu atter er tilbage i sangsporet, siger Signe.
– Det mit inderlige ønske og min bøn at være tro over for det, som Gud har lagt i mig, og som han jo derfor også har udrustet mig til at synge ud!

Signe synger ved Udfordringens jubilæum

Signe Walsøe glæder sig meget til at synge for deltagerne ved Udfordringens 40 års jubilæum den 7. september i Kolding.
Her vil hun synge et nostalgisk potpourri af lovsange med nogle af de bedste af hendes egne sange fra Udfordringens og læsernes 40 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen: