Maccabiaden åbnet – nye sportsrekorder afventes

“Maccabiaden” – den jødiske udgave af Olympiaden – er åbnet med 9000 idrætsfolk fra 79 lande, og i de næste 14 dage ventes nye rekorder at blive sat i en lang række sportsdiscipliner.
Det var ved en “Maccabiade” for nogle år siden, at den jødiske storsvømmer Mark Spitz som 16-årig satte nogle af sine første rekorder. Denne jødiske udgave af de olympiske lege har også været startskuddet til en indvandring af jødiske sportsfok fra hele verden til Israel.

– Af de 5000 deltagere ved maccabiaden i 2009 immigrerede 250 til Israel i løbet af det næste år, og vi forventer mindst samme procentdel efter disse sportslege, siger en af lederne af dette års store internationale jødiske sportsarrangement til Deres korrespondent.
– De, der vil prøve lykken i Israel, vil få mange incentiver bl.a. i form af studiehjælp, siger vicerektoren for “Telfed”, den israelske fløj af Sydafrikas Zionistføderation. Det er for mange af gæsternes vedkommende første gang, de besøger Israel, og vi prøver at charmere dem til at vende tilbage hertil som indvandrere.

Det var et spektakulært syn, da 32.000 tilskuere i det netop udvidede Teddy Fodboldstadion i Jerusalem torsdag aften hyldede de 9000 deltagere, der marcherede ind bag deres nationale flag, med glade smil, små dansetrin og højt løftede kameraer.

Det israelske kontingent på 2270 deltagere fik en særlig hyldest af værterne, med præsident Shimon Peres og statsminister Binyamin Netanyahu i spidsen.

Ved åbningsceremonien hyldede mange tilskuere og sportsudøvere mindet af starten af maccabiaden i Tel Aviv for nogle år siden, da fire australske deltagere blev dræbt, da en gangbro brød sammen, og man mindedes ofrene for tragedien under De olympiske Lege i München, da flere israelske sportsfolk blev dræbt af terrorister.

Og nu er maccabiaden, den 19., i fuld gang. Rekorderne kan begynde at falde.