Mysterium om ubåd intensiveres

Mysteriet omkring angrebet den 5. juli mod et depot af russiske “Yakhont”-missiler i Latakia i Syrien er blevet intensiveret, efter at den engelsk-sprogede russiske webside “RT” har oplyst, at israelske fly startede fra en militærbase i Tyrkiet og nærmede sig Latakia over havet for at undgå at flyve over syrisk luftrum.Den russiske oplysning er den seneste af vidt forskellige informationer om angrebet. Den første blev fremsat af det amerikanske CNN TV-selskab og gik på, at angrebet var udført af israelske kampfly.

Så kom en helt anden historie, meddelt af “London-bladet “Sunday Times”, gående ud på at angrebet var blevet udført af en israelsk ubåd i “Dolphin”-klassen, som afskød et krydsermissil mod et militærlager i Latakia

Målet var en sending af 50 russisk-fremstillede “Yakhont” P-800 anti-skibs missiler, leveret til det syriske styre.

Hvis versionen om at angrebet udgik fra Tyrkiet er korrekt – og det vil først blive klart om nogen tid – viser det, at Tyrkiet har strammet kursen over for det syriske styre, og at Tyrkiet og Israel påny samarbejder efter en flere-årig diplomatisk krise i kølvandet på et israelsk raid mod et tyrkisk flotilleskib på vej mod Gaza-striben i maj 2010.

Det var præsident Barack Obama som var mægler mellem den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdogan og den israelske regeringschef, Binyamin Netanyahu, under Obamas besøg i Israel i marts.

Siden da er et vist samarbejde påny begyndt mellem Israel og Tyrkiet, bl.a. på det militære område.

Tyrkiet har været på kant med Syrien siden udbruddet af borgerkrigen for to år siden, og Ankara har stærkt kritiseret præsident Bashar Assads regime.