Antallet af “æresdrab” for nedadgående hos araberne

Nyt fra Israel-forside

I de sidste 15 år har der været 20 familie-æresdrab af arabiske kvinder i den centrale del af Israel, d.v.s. mord af en kvinde udført af et mandligt familiemedlem for at beskytte “familiens ære” .

 Nu er dette antal for nedadgående, idet det oplyses, at der i 2012 – for første gang i et årti – ikke er rapporteret om sådanne drab i dette område.

 Emnet er uhyre ømfindtligt. Æresdrab gælder imidlertid  ikke kristne arabiske kvinder, men udelukkende islamiske.

 

 I Norden

æresdrab

Begrebet vedrører også de skandinavske lande, hvor der lever titusinder af muslimer, og hvorfra der meldes om drab af unge arabiske kvinder, der har udfordret familiens ære. Der slås hårdt ned i det liberale Norden på sådanne drab. Sådanne drab forekommer i hele den islamiske verden. Meget ofte behandles den, der begår drabet – hendes mand, en far, broder, fætter –  lemfældigt af retten, og får blot en mild straf.

 Unge arabiske kvinder er i farezonen, fordi et eller flere mandlige familiemedlemmer vil gøre det af med dem i henhold til en islamisk”ret”, fordi de har indledt et “ulovligt” forhold til en mand og dermed krænket islamiske moralbegreber.


Artiklen fortsætter efter annoncen: Der står imidlertid intet  om en sådan “ret” i koranen. Men de finder alligevel sted i vor oplyste tidsalder i et ret stort antal, såvel i Israel som i De palæstinensiske Selvstyre-områder.

 Hvornår i histor

ien denne “ret” til at dræbe en kvinde er opstået, vides ikke med sikkerhed. Men der er en lang tradition for det. Så snart en ung  islamisk  kvinde ved sin påklædning, sminkning og måske for sin cigaretrygning er på kant med en islamisk moralkodeks, kommer hun i søgelyset. Der skal imidlertid et “ulovligt” seksuelt forhold til,  for at hendes liv står på spil.


Artiklen fortsætter efter annoncen: Der er hårrejsende eksempler på dette fænomen.

 En ung arabisk kvinde, Samah Salame Egbariya, i den israelsk-arabiske by Lod, naboby til Ramle, har opgivet navnene på  kvinder der – på grund af familieære – er blevet nedskudt eller knivstukket til døde af mandlige familiemedlemmer.

 

Syv skud i hovedet

 Hun omtaler Yasmine Abu Tzaluk, fra Ramle, der blev skudt 14 gange, heraf syv skud i hovedet, af sin mand, Khaled, i april 2011, efter en lang strid over hans beslutning om at tage endnu en hustru. Og om en smuk teenager, der blev dræbt, efter at hun havde afvist sin broders krav om, at hun skulle giftes med en af hans forretningsforbindelser, en narkotikahandler fra Jaffa.


Artiklen fortsætter efter annoncen: Egbariya leder et kontor – hvis eksistens man ikke kunne forestille sig for blot få år siden – ved navn “Ma’am” (“Arabiske kvinder i centret”), der organiserer foredrag om seksuelt misbrug. Hendes organisation har bidraget til, at der er opstået større opmærksomhed blandt lokale arabiske kvinder om, hvad der er tilladt i et forhold, og hvordan de kan tilgodese deres egne rettigheder hjemme –  en bevidsthed, siger hun, om den kendsgerning, at der i 2012,  for første gang i et årti, ikke var eneste israelsk-arabisk kvinde, der blev “æresdræbt” i dette område.

 Hun siger:

 – Det at kalde fænomenet et æresdrab var en metode til at lukke det nede og for politiet til at sige, at det ikke kan gøre noget. Vi har kæmpet for dette i årevis, for at man skal holde op med at betegne det som æresdrab og investere mere tid på at nå ud til flere i samfundet. Det har vist sig, at når politiet ønsker at gøre noget,  kan det.

 Egbariya siger, at tidligere blev døre og viduer lukkede, og gaderne var som uddøde, i arabiske bykvarterer, når et æresdrab fandt sted – og nogle timer senere ville politiet få en opringning om at komme og hente et lig.

 Det centrale politidistrikt er et af de største i Israel, med over 1.600.000 beboere i 230 større og mindre byer.. Det omfatter ikke blot byerne Lod og Ramle, men også arabiske byer i det område, der betegnes som”Trekanten”. I slutningen af 2010 var der en række “æresdrab” i Lod, heriblandt af to kvinder. De blev skudt ned, hver for sig, foran deres børn.

 

Beduinsk tradition

 Politiinspektør Yigal Ezra, mangeårig detektiv i det centrale område, siger, at israelerne tager fejl, når de opfatter disse mord som led i en islamisk tradition, men at de i virkeligheden  er en før-islamisk beduinsk tradition, som har bredt sig ind arabisk kultur

 – Det er et sammenstød mellem  tradition og modernisme, siger han. Det er kriminelle bander som har overtaget deres familiers kultur af mandestolthed og kriminalitet. Sådanne drab sker ofte i familier, der allerede er involveret i revolver-og-narkotika handel, og morderen  er typisk en mand, der allerede har dræbt og har fingeren let på aftrækkeren.

 Vicechefen for politiets centraldistrikt, Benzi Sau, siger, at der det sidste årti har der været 15  mord årligt i distriktet, en tredjedel af dem af kvinder, der blevet dræbt under vold i hjemmet.

 

Eksempler

 Blandt eksemplerne på æresdrab er to brødre, Salameh og Mohammed Abu Gana’am, som blev anklaget for at have dræbt deres 21-årige søster, Rim. De viste politiet, hvordan de bedøvede hende, ignorerede hendes bønner, kvalte hende til døde og smed hendes lig væk

Tre brødre og en onkel til Nadia Abu Amar havde kidnappet og dræbt hende, efter at hun havde afvist et arrangeret giftermål.

 En 15-årig arabisk dreng fra Kalansua blev taget for at have dræbt sin 20-årige søster, mens hun sov. Han skar halsen over på hende  Han oplyste over for politiet, at han havde besluttet at dræbe hende, fordi hun ikke efterkom hans ordre om ikke at være “provokerende” påklædt, og for at hun havde ønsket at købe en mobiltelefon.

 Blandt  domfældelserne var 15 års fængsel til en araber i Tel Aviv-området, Walid al-Ubeid, for at have dræbt sin søster sammen med en broder. De pågreb hende ved et busstoppested i Tel Aviv, tvang hende ind i en bil, dræbte hende med knivstik, og kørte så til Jaffa og smed liget i havet. De sagde, at de havde besluttet at dræbe hende, fordi hun var en “prostitueret narkoman”.

 En retsinstans i Beersheba-distriktet har anklaget den 24-årig Ahman Alasan for at have dræbt sin 16-årige søster, Aisha, ved at skære halsen over på hende. Hun havde forladt familiehjemmet med sin partner, men da hun vendte hjem, dræbte broderen hende.

 

Listen er lang

 Men der er lyspunkter, som fx da en 19-årig israelsk arabisk kvinde overlevede et forsøg på “æresdrab” i den arabiske landsby Na’ura, nær Afula. Hendes 24-årige broder havde sagt, at hun længe  havde krænket familiens ære, og den gav ham medhold i at dræbe hende. Da han så hende komme hjem, skød han to gange mod hendes hoved, men skuddene trængte ikke ind,.og hun foregav, at hun var død. Han ringede alarm og sagde: “Jeg har lige dræbt min søster”. Efter drabsforsøget blev han varmt hyldet af familien for, hvad han havde gjort.

 Afulas politichef, Orly Nalka, siger, at der ikke har været nogen større ændring i antallet af angreb mod arabiske kvinder.

 – Det har  været konstant i 100 år, siger hun.