Israel blandt verdens 10 største våbeneksportører

Oestermann, Richard (130 Nyt fra Israel)Israel er blandt verdens 10 største eksportører af våben og militærteknologi, og i 2012 androg dette salg 7.5 milliarder dollars.

Det er en betydelig stigning i våbeneksporten, fra 5.8 milliarder dollars i 2011. Sidste års eksport lå 100 millioner dollars over udførslen i 2009 og 2010.

Disse tal er blevet meddelt af forsvarsministeriets afdeling for våbeneksport.

Størstedelen af eksporten gik til Asien og Stillehavslande. Disse lande, som omfatter tidligere sovjetiske republikker, betalte over 3.5 milliarder dollars til israelske forsvarsindustrier.

Ifølge brigadegeneral Shemaya Avieli, leder af forsvarsministeriets våbeneksportafdeling, er disse tal “overraskende” eftersom “vi er i en er af mange betydelige økonomiske udfordringer”.

Omkring 75 procent af Israels våben produktion går til eksport, men der sigtes mod endnu højere mål.

Avieli oplyser, at der er indgået våbenhandler til en værdi af 1.6 milliarder dollars med europæiske lande. Tallet for 2012 er usædvanlig højt, siger han, på grund af gensidige køb med Italien, hvorfra Israel harimporteret træningsfly.

USA

Der blev solgt våben og militærteknologi til USA og Canada for 1.187 milliarder dollars, mens der var en eksport for 604 millioner til sydamerikanske lande og for 197 millioner til lande i Afrika. Blandt købere af israelske våben og militært know-how er Tyrkiet, Vietnam, Malaysia, Indonesien, Polen, Italien, Indien, Sydkorea, Australien, Thailand, USA, Colombia, Brasilien og Chile og Canada.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Størstedelen af af våbeneksporten var salg af luftforsvarssystemer og missiler. De androg en fjerdel af våbeneksporten. Andre 14 procent var radarsystemer, mens 10 procent var flådesystemer.

Eksporten af droner androg imidlertid blot 3 procent af totaleksporten i fjor.

Israel er en magt på drone-området, blot overgået af USA. Israelerne plejede at ligge på førstepladsen, indtil amerikanerne kom ind på markedet med et enormt budget, som Israel ikke kunne konkurrere med.


Artiklen fortsætter efter annoncen: