Valg af Israels nationalbankdirektør ved at blive en farce

Oestermann, Richard (130 Nyt fra Israel)Man troede ikke det var muligt, men nu har for anden gang en udpeget direktør for Israels Nationalbank trukket sit kandidatur tilbage, inden han tiltrådte sin stilling.

– Den første af de to var professor Jakob Frenkel, der var under mistanke for butikstyveri, og den næste var hans mulige efterfølger, professor Leo Leidermann , for en formodning om sex-chikane.

– Hvordan er det, I leder landet, lyder et ofte gentaget spørgsmål til statsminister Benjamin Netanyahu og finansmiister Yair Lapid, i hvis beføjelse det er at udpege en direktør for Nationalnbanken, et af landets højeste embeder. Det begynder at ligne en farce eller en cirkusforstilling

Netanyahu og Lapid står med røde ører i denne sag, fordi de ikke havde givet sig tid til at studere, om en kandidat virkelig var egnet.

Da den højt anerkendte professor Stanley Fischer for flere måneder siden oplyste, at han ville træde tilbage som nationalbankdirektør på grund af alder, valgte Netanyahu og Lapid som hans efterfølger Jacob Frenkel. Men denne havde ikke rent mel i posen. Det blev afsløret, at han havde været beskyldt for butikstyveri i den toldfrie butik i Hong Kong lufthavn.

Og så trak han sit kandidatur til posten som nationalbankdirektør tilbage.

I løbet af blot få dage havde Netanyahu og Lapid valgt en ny mand, Leo Leiderman. Men det viste sig, at han også havde skeletter i skabet. Hans store hemmelighed var, hvorfor han havde måttet forlade en overordnet stilling i Deutsche Bank for en halv snes år siden. Det forlød, at det skyldtes sex-chikane, og så trak Leiderman sit kandidatur tilbage – af “private grunde”.

I såvel Frenkel- som Leiderman-sagen skyldes afsløringen en årvågen presse, journalister, som anede, at der var ugler i mosen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og nu sidder Netanyahu og Lapid med røde ører og prøver at foretage et tredje valg og bringe ro om sagen (sagerne).

Det menes, at deres allernyeste kandidat er den russisk-fødte professor Eugene Kandel. Men han har forlængst udtalt, at han ikke ønsker denne post. Det menes, at Netanyahu nu vil lægge pres på ham for at acceptere stillingen.