Tænk hvis du vandt

Af Miriam Klit Højskoleelev
Af Miriam Klit
Højskoleelev

Hvis jeg sagde ovenstående til min syriske skolekammerat, ville han sikkert forstå ordene, men alligevel undre sig. For langt de fleste danskere er intertekstualiteten dog tydelig, og vi tænker straks på Lotto.

Hvad ville der ske, hvis du vandt? Jeg har tit mødt spørgsmålet, men aldrig rigtig overvejet det, før den dag jeg gik forbi en Lotto-stand i storcenteret. Her var en kæmpemæssig opslagstavle, hvor man kunne skrive en seddel med, hvad der ville ske med pengene, såfremtifald man vandt.

Umiddelbart var det ikke noget, jeg havde lyst til at tage stilling til, så jeg gik rundt og kiggede på de andres sedler: ”vi kunne købe et nyt hus med plads til vores dejlige hund”, “hele familien kunne komme på jordomrejse, inden mormor bliver for gammel”, “vi kunne få en båd – og et nyt blomsterbed til konen”… Jeg bemærkede, at alle sedlerne på nær én handlede om folk selv – hvad de kunne få ud af en million, hvordan livet kunne forbedres for dem og deres nærmeste. Den sidste var en venlig sjæl, der ville donere pengene til at bygge et hjem for omsorgssvigtede børn. Måske der så alligevel er håb for menneskeheden.

Når jeg tænker tilbage på den opslagstavle og alle sedlerne, så hører jeg min far citere Bibelen mere eller mindre frit for mit indre øre: “Køb dine venner for ussel mammon” og “mennesker er det eneste, der har evighedsværdi”. Jeg tænker, at den – for mig ukendte – person, der gerne ville donere pengene til omsorgssvigtede børn, hvis han eller hun vandt, måske slet ikke er så langt fra det, vi er skabt til.

Jesus bad os elske vores næste som os selv – mon det at elske også involverer vores penge? Hvis vores hjerte er, hvor vores skat er – er det så ikke vigtigt at have pengene på rette sted? Både hvis man rent faktisk vandt, men også når vi forvalter det, vi allerede har fået.