Tove Videbæk besøgte gadebørn og ”dansk” minister i Nicaragua

Tove Videbæk besøger den danskgifte boligminister Judith Silvia de Jensen i Nicaragua for at få indblik i landets indsats for de fattigste.
Tove Videbæk besøger den danskgifte boligminister Judith Silvia de Jensen i Nicaragua for at få indblik i landets indsats for de fattigste.

I sidste uge var Tove Videbæk i i Nicaragua for at besøge gadebørn, en boligminister og et projekt, som foreningen ”Børnenes Liv” støtter.

– Der er en hjerteskærende forskel imellem forholdene for Nicaraguas gadebørn og de børn, jeg mødte på skoler og børnehjem, fortæller Tove Videbæk og fortsætter:

– På gaden slikker børnene tomme pizzabakker. De spiser madrester, som bilisterne smider ud til dem. De sniffer lim, og de springer ud imellem bilerne for at vaske bilruder og få en skilling. Og så sover de i vejkanten.
På projektets skoler bor børnene derimod i trygge omgivelser, får sund mad, skolegang og praktiske uddannelser, så de vil kunne klare sig selv efter endt skolegang. Dette projekt er foreningen ”Børnenes Liv” med til at støtte.
– Man bliver dybt berørt, når man ser de vilkår, som børn helt ned til 5-års alderen lever under. Det er helt ubegribeligt at se børn i 2013 leve under disse forhold. Man har lyst til at tage sig af dem alle, men det er naturligvis umuligt, siger Tove.
Det anslås, at der er 35.000 gadebørn, og antallet vokser.
I samarbejde med en større kirke (Verbo) i Managua arbejder foreningen ”Børnenes Liv” for at gøre en forskel for nogle af de mange gadebørn. Kirken Verbo har et stort socialt arbejde med skoler, mad-uddeling og praktiske uddannelser. Dette arbejde og de forskellige projekter, som Verbo-kirken har i gang, var Tove ude og se på.
– Målet er først og fremmest, at børnene får en god opvækst, en god skolegang og vil kunne få videre uddannelse, få job eller etablere egen virksomhed. Dette vil ikke alene gavne børnene, men vil også i høj grad styrke landets økonomi. Nicaragua er det fattigste land i Mellem-Amerika, så børnene i landet har behov for denne håndsrækning. Og det har landet Nicaragua bestemt også, fortæller Tove, som også hørte om ideer til videre udvikling af arbejdet, så endnu flere gadebørn kan hjælpes.

En ond cirkel

– Når det så er sagt, fatter jeg stadig ikke, at forældre sender deres børn på gaden for at tjene penge, enten via rudevask på biler, tiggeri eller via prostitution, narkosalg m.v. I Danmarks radio så vi for nylig en udsendelse om 2. generations gadebørn i Nicaragua. Gadebørns-problemet er en ”ond cirkel”. Den cirkel SKAL brydes! Det kan den blive bl.a. via projekter, som tager sig af børnene, uddanner dem og sætter dem i stand til at tjene penge – uden at blive kriminelle og uden at leve på gaden og derved sætte livet på spil dagligt. Og det er det, som foreningen ”Børnenes Liv” satser på, siger Tove, og fortsætter:
– Selv om det var dybt bevægende at se gadebørnene igen, så var det samtidig glædeligt at besøge projektet, som er etableret for at give gadebørn mulighed for at komme ud af miljøet på gaden og ind i positive og sunde omgivelser.

Møde med boligministeren

I Nicaragua mødte Tove Videbæk ligeledes landets boligminister, Judith Silvia de Jensen. Hun er gift med en dansker og har tidligere boet 10 år i Danmark. Via mødet med hende i boligministeriet fik Tove et bredere indblik i Nicaraguas indsats for de fattigste i landet.
– Efter alle disse mange og ind imellem voldsomme indtryk glæder jeg mig til, at vi via ”Børnenes Liv” og den lokale kirke i Nicaragua kan være med til at gøre en positiv forskel for nogle af gadebørnene i Nicaragua og samtidigt være med til at skabe en ”god cirkel” i landet, slutter Tove Videbæk.

Du kan læse mere om projektet på: www.bornenesliv.org eller www.facebook.com/bornenesliv.