New York Times: ‘Netanyahu fremkalder hysteri om Iran’

Den store, liberale amerikanske avis “New York Times” retter i en ledereartikel et slag mod statsminister Benyamin Netanyahu for hans “hysteriske” Iran-politik.

– De utilstrækkelige forhandlinger mellem Iran og verdensmagterne har givet den israelske regeringschef en åbning til at fremkalde mere hysterisk modstand, skriver avisen. Det ville være godt, hvis Iran kunne overbevises om helt at afvikle dets atomprogram, som hr. Netanyahu har krævet, men det er usandsynligt, at det nogensinde vil ske.

 

Bladet giver udtryk for skuffelse over, at de mislykkede forhandlinger “gav kongressen, Israel og Saudi-Arabien en mulighed for at sabotere en aftale”.

 

Avisen konkluderer, at “den bedste måde til at forhindre Iran i at udvikle et atomvåben er ved en forhandlet aftale som begrænser uranberigelse, tøjler plutonprogrammet og tillader størst mulig international kontrol. Iran tog et nyttigt, omend utilstrækkeligt skridt, da det gik ind for at tillade IAEA (Den internationale atomenergi-organisation) adgang til visse atomanlæg.

 

Netanyahu vil prøve at overbevise såvel Frankrigs præsident Francois Holland som Ruslands statsleder Vladimir Putin om “at prøve at forbedre” en aftale mellem Iran og verdensmagterne USA, Kina. Rusland, England, Frankrig og Tyskland.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Den israelske regeringschef vil på sine forestående møder med de to mænd tale imod underskrivelse af en aftale, som omfatter lempelse af sanktioner uden at Iran anmodes om at tage skridt til at afvikle dets atomprogram.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu, som fortsat stærkt kritiserer en foreslået aftale, skal mødes med Hollande på førstedagen af dennes tre dages besøg i Israel.

 

Frankrig forhindrede i lørdags underskrivelsen af en aftale mellem Iran og de seks lande, fordi det mente, at aftalen ikke gik langt nok med at neutralisere tungtvands-reaktoren i Arak og risikoen for en iransk atombombe.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:På onsdag, blot tre dage efter at have mødtes med Hollande, tager Netanyahu til Moskva for at mødes med Putin – samme dag forhandlingerne ventes genoptaget i Geneve.