Koptisk pave ønsker fælles påskedato for alle kirker

s11_Bishop TawadrosDen koptisk-ortodokse pave Tawadros II vil på et kommende møde mellem de orientalsk-ortodokse kirker og den romersk-katolske kirke sætte en fælles påskedato på dagsordenen.

– De kristne kirker lever i en ’undtagelsestilstand’. En forening af kirkerne vil glæde Jesu hjerte, udtalte Tawadros II i december under et besøg hos kardinal Woelki i Tyskland.

Kalenderreform år 1700

Den romersk-katolske pave Gregor XIII gennemførte år 1700 en kalenderreform, som de vestlige kirker valgte at følge. Derimod følger de ortodokse og orientalske kirker den gamle julianske kalender. Det betyder, at datoerne for påskefejringen i de respektive kirker kan blive forskudt med op til 13 dage i forhold til hinanden.
Pave Tawadros bor i Cairo, hvor de kristne netop har fejret jul under politibeskyttelse. Han talte om ’undertrykkelse af koptiske kristne’ men undlod at bruge ordet kristenforfølgelse – måske fordi den egyptiske ambassadør og journalister fra Egypten deltog i festlighederne omkring besøget i Tyskland, skriver Katolsk Orientering.
Bodil