’Forøg bistanden til Uganda’

Ugandas præsident Yoweri Musevini bekendte landets synd og dedikerede det til Gud ved 50 års-jubilæet i 2012 med Salme 33:12: ”Lykkeligt det folk, som har Herren til Gud, dem han valgte som sit ejendomsfolk”. Nu har han indført love, der gør det kriminelt at praktisere homoseksualitet.
Ugandas præsident Yoweri Musevini bekendte landets synd og dedikerede det til Gud ved 50 års-jubilæet i 2012 med Salme 33:12: ”Lykkeligt det folk, som har Herren til Gud, dem han valgte som sit ejendomsfolk”. Nu har han indført love, der gør det kriminelt at praktisere homoseksualitet.

Et flertal i Folketinget vil straffe Uganda økonomisk for nye love, som kriminaliserer homo-seksualitet. Men den nye imperialisme vil bare gå ud over de fattige, mener Stig Grenov.

I 70’erne kritiserede den venstreorienterede elite vestens imperialisme i Afrika. Danmark skulle ikke pådutte andre sine egne kulturværdier. Men nu går venstrefløjen imod egne principper for at straffe Uganda for dets lovgivning om homoseksuelle.

Landsformand Stig Grenov understreger, at Kristendemokraterne tager utvetydigt afstand fra den undertrykkelse, som straffer homoseksuelle og giver kvinders påklædning skylden for mænds seksuelle overgreb.
Men Danmark skal ikke gøre sig skyld i en ny slags imperialisme, så den danske forståelse af menneskerettighederne skal gennemtvinges i Uganda, understreger han.

Kan virke modsat

KD er bekymret over, at et flertal i Folketinget tror, de med økonomisk afpresning kan diktere Ugandas politik. Det kunne virke modsat hensigten, så afrikanske ledere vil bruge anledningen til at vise, at de modstår den danske imperialisme, og derved vinde sig yderligere popularitet i befolkningen.
Heller ikke en omlægning af bistandsmidler er en god idé, siger Stig Grenov og peger på, at dansk støtte til opbygningen af Ugandas rigsrevision har været en ubetinget succes. Det førte nemlig til, at rigsrevisionen selv har påpeget korruption med bistandsmidler. Det er et tigerspring fremad i en stat, der er præget af korruption og uigennemsigtighed. Skal vi stoppe den udvikling? spørger Grenov.

Rollen som julemand

Danmark skal fastholde at være fattigdomsorienteret frem for at påtage sig rollen som julemanden, der kun deler gaver ud til de søde børn, mener Grenov.
Han understreger, at Danmark har brugt milliarder for at støtte Afghanistan, der er præget af kvindeundertrykkelse, manglende religionsfrihed og et middelalderligt retssystem, ’der næppe lader det Ugandiske noget efter, når det gælder homoseksualitet.’
Støtten til Afghanistan har til formål at gøre ende på undertrykkelsen ved at fjerne fattigdom, sult og uvidenhed og ved at give folk håb for fremtiden.
Også danske politikere kan fristes til at lefle for vælgerne, så det kommer til at styre ulandspolitikken. Men det er ikke vejen frem.
– Vi rammer de fattige, hvis vi skærer i bistanden, uden at de civile rettigheder bedres for homoseksuelle, fattige, kvinder og børn m.fl. fastslår Stig Grenov.