Israel sigter mod månen

Israel vil sende et rumfartøj på størrelse med en vaskemaskine til månen inden udgangen af 2015 og vil hermed komme i selskab med USA, Rusland og Kina.

Israelske forskere og ingeniører har bygget genstanden, der midlertidigt har fået navnet “spurven”, med et relativt lille budget.

Landingen på månen bliver den største udfordring under “spurvens mission, ikke mindst som følge af månens mange bjerge og kratere, siger Yariv Bash, elektroingeniør og grundlægger af “Spacell” – den gruppe, der byggede rumfartøjet.

– Landingen vil blive enten 15 minutters rædsel eller 15 minutter med berømmelse, siger Bash.

“Spacell” blev oprettet for at konkurrere om Googles “LunarX Prize” på 20 millioner dollars, som vil gå til det første team som landsætter et rumfartøj på månen, får det til at hoppe 500 meter og sende bileder og videos tilbage til jorden.

33 teams var med i den første fase af konkurrencen, men antallet er nu nede på 18 omfattende konkurrenter fra USA, Italien, Japan, Tyskland, Brasilien, Canada, Indien og Chile.

“Spurven” menes at have en fordel, fordi den er relativ lille – som en vaskemaskine på ben – og blot vejer 140 kg. Størstedelen af dens vægt er til brændstof og fremdriftssystemet. Når den lander på månen vil den blot veje 40 kg.
– Jo mindre den er, desto mindre vil det koste at tage ud i rummet, siger Bash.

Det grå, sekskantede rumfartøj udstyres med ni computere og otte kameraer og er – ifølge Bash – det smarteste og mindste rumfartøj på månerejse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Spacell”s budget er på 36 millioner dollars, hvoraf 21 mio. er indkommet ved donationer, mens det antages at budgetterne for andre teams er på 50-100 millioner dollars.

Selv om Spacell ikke vinder, håber det at kunne bidrage til en Apollo virkning, som vil føre til en ny bølge rum-oplevelser på samme måde som Neil Armstrongs måne-spadseretur gjorde i 1969 – og medføre et nyt skridt fremad for Israels gryende rumforskning.