Obama til Abbas: ‘Fred med Israel kræver risici’

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, mødtes igår med præsident Barack Obama i Det hvide Hus, hvorunder Obama sagde:
– En ordning vil involvere territoriale kompromis’etr på begge sider baseret på 1967-grænserne, med gensidig enighed om udveksling, der vil forvisse om Israels sikkerhed og også, at palæstinenserne har en suveræn stat.

Obama sagde, at at det vil blive svært og udfordrende at opnå en fred, og at der må tages barske politiske beslutninger og risici: “Jeg håber at der vil ske fremskridt i de kommende dage og uger”.

Abbas takkede Obama for økonomisk og politisk støtte til “staten Palæstina” og sagde, at palæstinenserne ikke har nogen tid at spilde – “tiden er ikke på vores side”, som han udtrykte det.

Han understregede, at palæstinenserne aspirerer til en uafhængig stat langs 1967-grænserne med Øst-Jerusalem som dets hovedstad og en retfærdig og vedtaget løsning på flygtningeproblemet.

Om statsminister Benyamin Netanyahus krav om, at palæstinenserne anerkender Israel som en jødisk stat sagde han, at PLO allerede har gjort dette to gange tidligere.

Det var i 1998, da de anerkendte internationale resolutioner – “et meget modigt skridt” – og i 1993, da palæstinenserne anerkendte staten Israel.

Abbas henstillede til Israel at fastholde de forståelser, der blev opnået da fredsdrøftelserne indledtes i juli 2013 og løslade den fjerde gruppe af palæstinensiske fanger inden udgangen af marts.
– Dette vil give et meget solidt indtryk om det seriøse i disse bestræbelser for at opnå fred, sagde han.

Før mødet i Washington havde Fatah organiseret flere marchdemonstrationer med tusinder af deltagere som støtte for Abbas i byerne Ramallah, El Bireh, Betlehem og Nablus.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Præsident Shimon Peres anser fortsat Abbas for en fredspartner. Peres har til den besøgende Congo-fødte menneskeretsaktivist Rose Mapendo sagt, at den palæstinensiske leder er “en god partner”, at det glædede ham, at regeringen forhandler med ham, og at der er et klart flertal for en to-stats løsning.