Kaos skyldes ikke religion

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon mødtes med de religiøse ledere fra CAR i New York.
FNs generalsekretær Ban Ki-Moon mødtes med de religiøse ledere fra CAR i New York.

På et FN-møde i New York i sidste uge erklærede kristne og muslimske ledere, at krisen i CAR ikke skyldes religion. De beder FN gennemføre en fredsbevarende operation hurtigst muligt.

De tre øverste religiøse ledere i Den Centralafrikanske Republik har i New York opfordret sikkerhedsrådet til hurtigt at gennemføre en fredsbevarende operation for at stoppe volden og blodsudgydelserne i landet.

Den katolske ærkebiskop i Bangui, lederen af de protestantiske kirker og Banguis imam mødte FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon. Han mener ligesom de religiøse ledere, at konflikten i CAR ikke handler om religion, skriver Åbne Døre.

Islamisering

Ban Ki-Moon beskrev de tre religiøse lederes initiativ som et ”stærkt symbol på deres nations mangeårige tradition for fredelig sameksistens. Religiøse og etniske tilhørsforhold bliver manipuleret til politiske formål”, sagde han.
– Mange af de kirkeledere, vi har interviewet i CAR, konstaterer, at der i takt med de militære og politiske aspekter af de politiske forandringer har været en hensigt om at islamisere landet, fortæller Arne Mulders fra Åbne Døre.

Selvforsvars- militser

I takt med at oprørsgruppen Sélékas indflydelse er dalet, og oprørerne har trukket sig tilbage mod nord og til nabolandene Tchad og Sudan, er selvforsvarsmilitser, kendt under navnet Anti-Balaka, begyndt at angribe de lokale muslimer, der opfattes som Sélékas medskyldige.

Duet for fred

På FN-mødet opfordrede to kendte sangere til at gøre en ende på volden i CAR: Senegal-stjernen Youssou N’Dour, som har været minister, og den centralafrikanske sangerinde Idylle Mamba – henholdsvis muslim og kristen – sang duetten ”One Africa”:
’Fra Dakar til Bangui – lad os være stolte og stærke for Afrika. Lad os vende os bort fra mørket og fejre freden gennem musik’, siger duoen, der mener, at religion ikke skal bruges til at skabe splittelse, men skal opfattes som en rigdom.

 

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: