Muligheder i mennesker

35-årige Bjarke Buhl er formand for KFUM og KFUK og en af cheferne på Grundfos i Bjerringbro. Et fælles omdrejningspunkt i både job og fritid er en kristen tilgang til at se talentet i det enkelte menneske, og det lærte han allerede som ung klubleder. (Foto: Gorm Olesen.)
35-årige Bjarke Buhl er formand for KFUM og KFUK og en af cheferne på Grundfos i Bjerringbro. Et fælles omdrejningspunkt i både job og fritid er en kristen tilgang til at se talentet i det enkelte menneske, og det lærte han allerede som ung klubleder. (Foto: Gorm Olesen.)

Bjarke Buhl er formand for KFUM og KFUK og en af cheferne på Grundfos i Bjerringbro. Et fælles omdrejningspunkt i job og fritid er en kristen tilgang til at se talentet i det enkelte menneske.

Bjarke Buhl, 35 år, tager imod på Grundfos – en af Danmarks største virksomheder. Her arbejder han som project execution manager med ansvar for syv mellemledere og knap 150 medarbejdere.

I fritiden gælder det så ledelsen af 1500 frivillige i den kirkelige børne- og ungdomsorganisation KFUM og KFUK.
Kort sagt handler ledelse ifølge Bjarke om at have nogen til at hjælpe sig, så egne kompetencer ikke begrænser succeser. At have folk, der ved, hvad de gør, hvornår og hvorfor – med udgangspunkt i en fælles passion, vision eller opgave. God ledelse handler om at få mennesker til at samarbejde, så når han ansætter, kigger han altid efter, hvad ansøgeren laver i fritiden, om vedkommende fx gerne vil gøre noget for andre. Den sociale kompetence er vigtig.

Børn skaber ledere

Som baby blev Bjarke bogstavelig talt båret ind i børneklubben, hvor hans mor var børneklubleder i KFUM og KFUK. Derfor er han da heller ikke i tvivl om, at forældrene også har været rollemodeller for ham. Han understreger, at mange af de voksne, han siden mødte i det frivillige arbejde, blev rollemodeller – mennesker der inspirerede ham til at fortsætte – nogle han kunne se op til.
For Bjarke er det at lede ikke noget nyt. Lang tid før han blev uddannet produktionsingeniør og siden tog en master fra Aalborg Universitet og en HD i organisation, stod han midt i virkeligheden som leder i en drengeklub i KFUM og KFUK i Horsens. Han var med sine 14 år den yngste af lederne og den, der tog sig af slåskampe og action, fortæller han med et glimt i øjet. Der fik han mulighed for at prøve nogle ting af, og sådan er det gået slag i slag. Nye muligheder, nye opgaver, endnu mere erfaring. Derfor kan han i dag som 35-årig skrive 21 års ledererfaring på sit cv.
– Jeg fik chancen for at få ansvar, og efterhånden fik jeg mere og mere ansvar og en bredere platform at lede fra og en vifte af muligheder for at lægge en indsats. Den erfaring bruger jeg hver eneste dag. Engang stolede de voksne på, at jeg kunne være med til at gøre en forskel, og det betyder rigtig meget for mig at give videre. Når vi prøver kræfter af, vokser vi som mennesker.
Mange topledere deler hans erfaring, fordi de som unge også begyndte som aktive i foreninger. Det er der, de har trådt deres første ”ledersko” – der de har afprøvet deres format. Fire ud af fem af landets private og offentlige ledere var frivillige i foreninger, inden de fyldte 30 år. Og hele 92 procent af dem mener, at deres ulønnede indsats er til direkte gavn for deres nuværende chefkarriere. Det viser en ny undersøgelse blandt 300 ledere foretaget af analyseinstituttet TNS Gallup for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Værdier uden vederlag

De kristne værdier driver ham, og han får mængder af energi som engageret i frivilligt arbejde, siger han:
– For mig at se er vi sat på jorden for at være noget for hinanden. Jeg vil gerne give tilbage af de mange oplevelser, jeg har fået. Jeg vil gerne skabe de samme muligheder for andre, som jeg fik lov til at møde. Ifølge mit værdisæt er man nødt til at give for at få, fordi det er et fællesskab. Noget af det bedste er at udrette i fællesskab. Af og til er selve processen vigtigere end resultatet, fordi vi arbejder sammen og udvikler noget, vi har en fælles forståelse af. Fx er det vigtigt at fortælle børnene om kristendom. Der gør vi det, vi tror på!

Hjernehalvdele og hjerte

Jobbet som leder for 150 mand fylder en fuldtids agenda med højteknologiske problemstillinger. I første omgang tænker han, at han bruger en hjernehalvdel påsin hobby – og at det handler om empati og mennesker, og en anden hjernehalvdel på jobbet – fyldt med teknik.
På spørgsmålet om ikke også jobbet handler om mennesker og værdier – og KFUM og KFUM om ledelse, siger han:
– Jo, for mig at se handler det om at se menneskers potentiale. Jeg bruger meget, at jeg giver ansvar og prøver at fange det, der motiverer den enkelte til at yde. Det er jo i høj grad det, forandringsledelse også handler om. Når jeg fx skal implementere forandringer, er der mange faktorer at tage hensyn til. På jobbet tæller resultater og præcise estimeringer højt, men de forventninger indfrier vi kun, hvis medarbejderne formår at arbejde mod de samme mål og kan se formålet med opgaverne.

Udvikler

Bjarke bruger bestemt også elementer fra sit professionelle liv i fritiden hos KFUK og KFUK. Det kan fx være viden om, hvordan man arbejder med en strategisk implementering af visionen, inspiration til struktur og organisation. Samtidig er han bevidst om, at der ikke er en tradition i det frivillige arbejde for at tage ledelse i de enkelte lokalforeninger, og det er en udvikling han gerne vil puste til, så der også fremadrettet er et kristent klubtilbud til børn og unge rundt omkring i Danmark. Hans udgangspunkt er, at man agerer så godt som muligt. Han vil ikke være fejlfinder.
Det matcher fint det kristne menneskesyn, som Bjarke har som udgangspunkt for at være både frivillig og chef hos Grundfos. Tidligere var han ansat hos Lego, og han peger på, at stifterne af både Lego og Grundfos har haft en stærk tilknytning til den kristne tro, og at netop de kristne værdier har betydning også i 2014 på fx den måde, virksomhederne ser deres medarbejdere på.
På spørgsmålet, hvad kolleger og medarbejdere siger om hans liv med KFUM og KFUK, svarer han:
– De spørger af og til ind til, hvad det er for noget – især også om det med min kristne overbevisning. Det er dog min erfaring, at andre ledere jo sagtens kan have et tilsvarende værdisæt uden fx at være engageret i kristent regi.
Privat deler Bjarke Buhl hjemmet i Hammerum med Helen, som han mødte i KFUM og KFUK. Sammen har de to døtre på et og fem år.

Om KFUM og KFUK

Hvis det kristne budskab skal give mening for børn og unge, må forkyndelsen tage udgangspunkt i deres liv og problemer. Derfor møder KFUM og KFUK børn og unge gennem oplevelser: i klubber, på lejre, på festivals og events – gennem fællesskab, sang og musik, fortælling, dialog, leg og bevægelse. KFUM og KFUKs motto er: ”Vi gør det, vi tror på”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: