8.000 betjente skal sikre Paven under besøg i Israel

Det længe ventede besøg af pave Francis i Det hellige Land indledes imorgen, når han flyver fra Rom til Amman, hvorfra han fortsætter pr. helikopter til Betlehem og derfra videre til Ben Gurion lufthavn, hvor han skal modtages officielt af Israels ledere.

 

Han har efterladt  “Popemobilen” i Vatikanet og skal befordres i almindelige køretøjer uden særligt værn, fordi han gerne vil være mest i kontakt med folket.

 

Det bliver et historisk besøg, det fjerde pavebesøg i Israel, siden pave Paul V gæstede Israel i 1964 – uden officielt at anerkende staten Israel og uden at mødes med israelske statsledere.

 

Meget er sket siden da, en klar tilnærmelse mellem  Vatikanet og Israel.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pavebesøgene har fået en stadig varmere karakter. i takt med denne udvikling. Johannes Paul II besøgte i 2000 jødernes helligste sted, Vestmuren, og holocaust-institutionen Yad Vashem for de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismen, og han mødtes med præsidenten, stats-ministeren og Israels to overrabbinere.

 

I 2009 havde pave Benedikt XVI nogenlunde samme program. Også pave pave Francis vil følge det.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

I nogle kredse siges det, at pavebesøget finder sted, efter at præsident Shimon Peres har presset for at få det gennemført, endnu mens  Peres er stasoverhoved. Andre siger, at Francis ønsker at markere 20 året for oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem Vatikanet og Israel.

 

Nogle sagkyndige i Vatikan-anliggender siger, at Benedikt nok havde gode intentioner, men at han fremstod som en kold personlighed – helt ulig Frances, der af nogle betegnes som en veritabel pop-star, der har fået hele verden – katolikker såvel som ikke-katolikkker, til at lytte til ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Francis har vakt opmærksomhed for sin klare stillingtagen om homoseksualitet, da han sagde: “Hvem er jeg, der skal dømme om  det.”

 

Han kommer på en pilgrimsfærd og en fredsmission til Det hellige Land og ventes i sine taler at gå stærkt ind for palestinensernes sag.

 

I en lederartikel idag i “Jerusalem Post” hedder det, at “en særlig varm, udtryksfuld og sensitiv pave er på vej til Det hellige Land – processen der begyndte for 50 år siden med en  forsoning mellem den katolske kirke og det jødiske folk fortsætter”
.

 

Det argentinsk-fødte overhoved over verdens 1.2 milliarder katolikker  er den første ikke-europæiske pave i den moderne era.

 

For første gang vil hans følge omfatte ledere fra andre trosretninger – hans barndomsven fra Argentine, rabbiner Abraham Skorka og den muslimske sheik  OmarAbboud.

 

Store dele af Jerusalem vil være afspærret under pavebesøget, med påfølgende trafikkaos. Overalt vil det pavelige gule flag være ophængt.

 

Over 8.000 politibetjente vil være udkommanderet i Jerusalem. Det italienske politi vil samarbejde  nært med Israels politi for at sikre Ben Gurion lufthavnen og Jerusalem. Flere højrefløjs aktivister, der menes at ville planlægge forstyrrelser, er blevet taget i varetægt.