Paven indbyder palæstinensiske og israelske ledere til Vatikanet

Pave Frans har forladt Israel efter en tre-dages lynvisit til Det hellige Land og indbød ved afslutningen af besøget den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas og Israels præsident Shimon Peres til Vatikanet.

Han indsatte sig selv direkte i den fallerede Mellemøst-fredsproces ved at invitere dem til et top-bønnemøde i sin residens i Vatikanet.

Om dette skriver den amerikanske avis “New York Times”, at det var et ekstraordinært skridt, og at han er den første pave, der er fløjet til Vestbred-området og har henvist til det israelsk-besatte område som “Staten Palæstina”.

Paven handlede tillige dramatisk og ikke planlagt ved at standse op og bøje hovedet ved Israels kontroversielle betonmur, der adskiller Betlehem fra Jerusalem og beklagede den generelle situation som “stadigt mere uakceptabel”.

Peres og Abbas accepterede indbydelsen, som ifølge Abbas’ talsmand skal finde sted den 6. juni.

Skønt et sådant møde formentlig bliver mere symbolsk end realistisk, fordi Israels præsident har en ceremoniel rolle, og Peres snart fratræder hvervet, vil det kunne få en gunstig indflydelse på en genoptagelse af fredsprocessen.

Indbydelsen er et eksempel på, hvordan den beskedne Francis har påtaget sig Vatikanets gamle rolle som mægler i internationalt diplomati.

Den tidligere chefredaktør for “Jerusalem Post”, David Horovitz, siger, at det er naivt at tro, at synet af Peres, Abbas og paven kan ændre noget i verden, og at det er ubetydeligt i politisk henseende – men “hvis man ser på det som en bestræbelse på skabe en anden tankegang hos israelere og palæstinensere psykologisk, tror jeg, at et sådant møde kan blive meget positivt”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Francis forlod Israel efter en afskedsceremoni i Ben Gurion lufthavnen.

Han sidste programpunkter var et besøg på jødernes helligste sted, Vestmuren, og Yad Vashem holocaust-mindeinstitutionen for de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismen.

Efter anmodning af statsminister Benyamin Netanyahu gjorde paven et ikke-planlagt stop ved et mindesmærke for terror-ofre. Dette improviserede besøg skulle formilde hans israelske værter efter hans overraskende stop ved den israelske betonmur.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Paven lovpriste Peres – Nobel-fredsprisvinder – for hans bestræbelser på at løse den israelsk-palæstinensiske konflikt.

– Du er kendt som en fredens mand, og jeg udtrykker min beundring og taknemmelighed for din holdning, sagde paven til Peres.

Frans henstillede til begge sider at arbejde sammen for at finde en løsning og udtrykte håb om, at “smerten hos de, der er berørte af konflikten, snart vil blive mildnet”.