Kinas kirker i stærk fremgang trods forfølgelser

Fire af deltagerne i paneldebatten om Kinas kristne, som fandt sted i Washington i begyndelsen af juni, var fra venstre pastor Zhang Boli, institutleder Richard Bush, professor Liu Peng og professor Carsten Vala.
Fire af deltagerne i paneldebatten om Kinas kristne, som fandt sted i Washington i begyndelsen af juni, var fra venstre pastor Zhang Boli, institutleder Richard Bush, professor Liu Peng og professor Carsten Vala.

De kinesiske myndighedernes øgede chikane mod kirkesamfundene de sidste år kan sikkert forklares med den forøgede tilgang til de kristne kirkesamfund.

På et nyligt afholdt symposium i Washington med deltagelse af to professorer, en institutleder og en kinesisk præst, kunne man konstatere, at kristne kirkesamfund er i stærk fremgang i Kina. Og det på trods af, at regeringen og lokale myndigheder i den senere tid har slået ned på menigheder og bl.a. har nedrevet kirkebygninger.

Richard Bush, leder af centeret for asiatiske politiske studer på Brookers Institut, kom ind på dynamikken i sam- og modspillet mellem staten og samfundet og sagde bl.a., at uanset om man selv er religiøs eller ej, inspireres man af, hvordan religion og tro har overlevet i Kina i årene 1949 til 1979!

Protesterne i 1989

Bush mente også, at man kunne kæde kirkernes fremgang i landet sammen med studenternes protester i 1989, som myndighederne brutalt slog ned.
Carsten Vala, professor i politiske studier, som har udført studier af kristne menigheder og samfund i Kina, fortalte, at især unge højt uddannede kinesere tiltrækkes af og søger kirkerne.
Han sagde også, at der ikke findes noget nævneværdigt samarbejde mellem de protestantiske og katolske kirkesamfund.

Mindst 33 mio. kristne

Ifølge kinesiske myndigheder findes omkring 33 millioner kristne i landet, men da der her ikke medregnes mindre ikke-officielle kirkesamfund, er tallet efter manges mening sikkert meget højere.