Netanyahu går ind for Rivlin som præsident

Statsminister Benyamin Netanyahu går ind for, at Likud-politikeren, tidl. knesset-formand Reuven Rivlin, bliver Israels næste præsident ved valget den 10. juni.

Der er seks kandidater til præsidentembedet, og med Netanyahus endossering af Rivlin menes denne nu at ligge et hestehoved foran konkurrenterne. En stor del af knessets højrefløj og ultra-ortodokse vil formentlig følge Netanyahu og stemme for Rivlin ved valget.

Præsidenten, hvis rolle mest er ceremoniel, vælges for en syv års periode, og tiden er nu udløbet for den 90-årige præsident Shimon Peres.

Men det kan være, at det ikke blot er en præsidentkandidats politiske indstilling, der ligger til grund for at pege på ham/hende, men at alderen tillige kan være en faktor.

Og dette er ikke til fordel for Rivlin. Han er 75 år og vil således være 82, naar han går af. Vil Israel være tjent med endnu et alderstegent statsoverhoved? Eller er tiden nu inde, til at en yngre person bliver præsident?

Blandt de øvrige fem præsidentkandidater er der to, som skiller sig ud som væsentligt yngre end Rivlin. En af de fremste af disse to er en kvinde, Dalia Itzik, 62, tidligere knesset-formand, der for nogle år siden trak sig ud af politik, men ombestemte sig hvad præsidentembedet angår.

En anden kandidat er Hatnua-politikeren, tidl. finansminister Meir Sheetrit (også stavet Shetreet),der er 66 år, men med sit drengede udseende forekommer meget yngre.

De andre tre præsidentkandidater er: Arbejderparti-politikeren, tidl. forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer, men hans helbred er ikke det bedste, hvilket menes at ville influere på hans chancer, tidl. højesteretsdommer Dalia Dorner, og Nobelprisvinderen (i kemi), professor Dan Schchtman.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Spørgsmålet er, hvor mange knessetstemmer Rivlin vil få efter at Netanyahu har bestemt sig for ham. Det kan være, at han blot får en stemme mere – Netanyahus. Eller at mange af knessets medlemmer vil stemme på “Netanyahus mand”.