Ny film sætter fokus på de fremmede iblandt os

Linda Midgett
Linda Midgett

Dokumentaren ’The Stranger’ (Den fremmede) vil blive vist i tusindvis af USAs kirker for at sætte politisk fokus på immigranternes situation – og kirkernes mulighed for at hjælpe dem.

Dokumentaren “The Stranger,” som havde premiere 4. juni, skulle gerne påvirke både politikere og kirkefolk, siger Linda Midgett, som har instrueret filmen for den kirkelige organisation Evangelical Immigration Table.

Filmen viser, hvordan den nuværende udlændingepolitik har gjort livet svært for tre forskellige immigrantfamilier. Midgett har tidligere modtaget en Emma for ’The Line’, som handler om amerikanske familier, der lever tæt på fattigdomsgrænsen.

Et menneskeligt ansigt

I et interview med avisen The Christian Post forrige torsdag sagde Midgett, at hun gerne vil ’give immigration et menneskeligt ansigt’ i stedet for at se immigrationsreformen med politiske briller.
– Mit store ønske var at vise de mennesker, som vor politik har indflydelse på, sagde hun.
Filmen omtaler ikke direkte den nyeste udlændingelov, men den udkommer, kort før Speaker John Boehner ventes at tage loven op til debat i Repræsentanternes Hus.

Lever med frygten

Filmens immigrantfamilier lever hver dag med frygt for deportation. Det præger hele familien og skaber bekymring, bare et af børnene ønsker at gå på biblioteket, fortæller filmens Regina.
– Den mindste, Caroline, har mareridt om, at hun skal til et nyt sted, fordi jeg er blevet taget fra dem, fortæller Regina.
Hun understreger, at hun betaler skat – men det betyder ikke, at hun og de andre immigranter bor lovligt i USA.
Det er et af de problemer, som Evanglical Immigration Table (EIT) gerne vil lave om på.

Immigranter som Regina og hendes børn gør meget af det hårde, beskidte arbejde, der skaber vækst for USA iøvrigt, siger eksperterne i filmen The Strangers.
Immigranter som Regina og hendes børn gør meget af det hårde, beskidte arbejde, der skaber vækst for USA iøvrigt, siger eksperterne i filmen The Strangers.
Perfekt timing

Den fælleskirkelige organisation EIT besluttede for et år siden at lave filmen om immigranternes liv. Dengang vidste man ikke, at udgivelsen ville blive timet så perfekt.
– Vi kunne kalde det et Guds under, mener Galen Carey, som er vicepræsident for National Association of Evangelicals med ansvar for kontakten til regeringen.
Filmen har to hovedformål, fortæller Carey. For det første vil EIT minde evangelikale kristne og politikere om, hvordan udlændingeloven påvirker menneskers liv både i samfundet og i kirkerne – mens sagen er under debat i kongressen.
For det andet skulle filmen gerne gøre kirkerne opmærksomme på, at immigranterne er en del af deres egen fremtid. Kirkerne skal ’vågne op og se de mange muligheder, der er for at blive bedre til at modtage immigranterne’, understreger Carey.

Økonomer og teologer ser på indvandringen

Flere evangelikale kirkeledere medvirker i filmen for at diskutere forholdet mellem teologi og immigration. Meghan Smiths, som er præstekone, citerer 3. Mosebog 19:33-34 for at opfordre kristne til at tage sig af de fremmede:
”I må ikke undertrykke de fremmede, som bor iblandt jer, men I skal behandle dem som alle andre borgere i landet: Elsk dem som jer selv, for I var jo selv engang fremmede i Egyptens land.”
Filmen ser også på de økonomiske aspekter ved udenlandsk arbejdskraft, bl.a. ved et interview med en blomsterhandler og økonomen Douglas Holtz-Eakin, som har ledet kongressens budgetkontor.
– Enten skal dine grønsager høstes af immigranter her i landet – eller de skal komme fra udlandet. Immigranterne tager ikke arbejdet fra amerikanerne. Tværtimod. For hver af de fremmede, som laver noget af det hårde, beskidte arbejde, som amerikanere ikke vil gøre, skabes der 2-3 jobs her i landet, siger blomsterhandleren.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: