Peres på afskedsturné i USA – mindes møder med 10 præsidenter

Der skrives historie idag i Washington, når Israels snart 91-årige præsident, Shimon Peres, der er på en afskeds- og ærebevisningsrunde i USA, skal mødes med præsident Barack Obama, 53, i Det hvide Hus.

Til trods for den store aldersforskel har der udviklet sig en stærk gensidig forbindelse mellem de to mænd, der har mødtes adskillige gange, bl. a. ved tildeling af de højeste civile udmærkelser Peres fik af Obama “The President’s Medal of Distinction” i 2013 og året før fik Obama af Peres “The Presidential Medal of Freedom”.

Æresbevisningen til Peres denne gang er hans modtagelse af “The Congress Medal of Honor”, som vil ham tildelt på et fællesmøde i kongressen af senatorer og repræsentantshusmedlemmer.

På tærsklen til denne hyldest til Peres – Israels niende præsident – har han mindedes sine møder med 10 amerikanske præsidenter, som alle har spillet en større rolle i Israels historie.

Det første sådanne møde var med præsident John F. Kennedy, da Peres var i USA som viceforsvarsminister og uventet blev indbudt til et møde i Det hvide Hus.

– Besøget var så uformelt, at jeg blev lodset ind i præsidentresidensen gennem en bagdør og ud samme vej, beretter Peres.

Peres modstod Kennedys krydsforhør om Israels påståede atomplaner, og Peres sagde da, at Israel ikke vil blive det første land, der indfører atomvåben i Mellemøsten.

Denne definition af Israels dunkle atomvåbens-politik eksisterer stadig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Peres mødtes siden med Kennedys efterfølger, præsident Lyndon B. Johnson, da Peres – stadig som viceforsvarsminister – kom til USA med en militær indkøbsliste. Der var en våben-embargo over for Israel, men der blev opnået enighed om, at Israel kunne købe 150 Patton tanks fra våbenlagre i Europa til Israel.
– Johnson sagde, at USA står klart bag Israel”, mindes Peres.

USA’s 37. præsident, Richard Nixon, var den første, som ydede egentlig udlandshjælp til Israel.
– Vi oprettede venlige forbindelser, og Nixon sendte mig alle de bøger, han havde skrevet, siger Peres.

Peres kendte USA’s 39. præsient, Jimmy Carter, da denne var guvernør i staten Georgia.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg gav ham min bog, “Davids slynge”, og Carter indbød mig til en Hercules-fabrik i Georgia. Det var sådan, vi kom til at erhverve det lastfly, som vi gjorde brug af under Entebbe-aktionen, siger Peres. Vi havde et godt forhold. Uden Carter ville vi ikke have fået en fredsaftale med Egypten. Hvad han gjorde var brilliant.

Om Carters efterfølger, Ronald Reagan, siger Peres, at han var en charmerende og fængslende person med ekstraordinære kommunikationsevner.

På spørgsmålet om hans forhold til præsident George Bush, Sr., siger Peres, at han med glæde mindes ham, med hvem han havde et ekstraordinært forhold.

– Bush skrev til mig som en ven, siger Peres. Han indbød mig til sit sommerhus i Maine og hentede mig i lufthavnen. Han hjalp os med luftvåbnets “Operation Moses” – luftbroen af jøder fra det hungersramte Etiopien i 1984.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Peres kom også på venskabelig fod med den næste præsident, Bill Clinton og dennes efterfølger, George W. Bush.

Peres mødte Obama første gang, da denne var en ung senator fra Illinois.
– Jeg havde fået at vide, der var en fremtrædende senator. Og vi kom godt ud af det med hinanden fra starten. Vi havde et fælles sprog, helt fra begyndelsen og har det stadig.