Vær varsom med tolkning

Jens Peter Lauge Giversen
Nørager 1 B st. th.
6400 Sønderborg

For kort tid siden var der i Udfordringen et kort referat fra en “jødisk” påskefest i Danmark. Med den iøjnefaldende overskrift: “Lammet sagde Øf!”
Ved et uheld havde køkkenpersonalet taget noget forkert kød ud af fryseren: svinekød i stedet for lammekød. – Arrangementets leder valgte at tie og lade som ingenting. Mødedeltagerne, som måske ikke kender den specielle smag og struktur i fårekød og gedekød, roste den velsmagende “lammesteg”. – Hvis jeg havde været der, ville jeg have været nødt til straks at forlade det uærlige arrangement.
Fejltagelsen og handlingen blev forsvaret med Jesu ord: “Alt er rent for den rene!” – Var det det, Jesus sagde i Markus 7:13? Var det det, Paulus skrev om i Rom. 14:10?
Vi må være varsomme med at overføre, hvad jøden, Jesus, sagde ind i en jødisk kontekst, til europæisk forståelse / misforståelse. Det er mange århundreder siden, europæiske kristne teologer vedtog at mistolke Ap. G. kap. 10 og dermed afskaffe brugen af de livsvigtige sundhedsprincipper i 3. Mos. kap. 11. Hvilket er årsag til megen lidelse og tidlig død.