Israel intensiverer luftangrebene – Gazas eneste kraftværk ramt

Israel har intensiveret luftangrebene mod mål i Gaza-striben og har ødelagt Hamas’ media-kontorer, en tidligere statsministers hjem og Gazas eneste kraftværk.

Ødelæggelsen af kraftværket har forårsaget mere nød hos enklavens 1.7 millioner indbyggere, der nu ikke har elektricitet, løbende vand og kloakering.

Skærpelsen af de israelske angreb kommer på kamphandlingernes 22. dag, mens der meldes om forvirring på den diplomatiske front.

Det israelske militær har gjort det klart, at det har udvidet omfanget af luftangreben for at ramme Hamas’ og Islamisk Jihads politiske struktur, omfattende den tidligere Hamas-statsminister Ismail Hanya.

Den israelske militære talsmand, oberstløjtnant Peter Lerner, siger, at det er uklart om Israel er ansvarlig for angrebet mod kraftværket, hvorfra der opstod en enorm sort røgsky, der kunne ses videnom.

Ifølge palæstinensiske kilder blev 70 mennesker dræbt under gårsdagens angreb og hermed er det samlede antal dræbte nået op på 1200 i løbet af tre ugers kampe.

På israelsk side er 53 soldater og tre civilpersoner blevet dræbt.

Lukningen af kraftværket – som Israel angreb i 2006 og som var uvirksom i den forløbne vinter – truer med at forvandle situationen i Gaza til en større humanitær krise. Værket leverer elektricitet til vand- og kloakerings-systemerne og til hospitaler og har været Gazas hovedleverandør af elektricitet efter at omkring 10 el-linjer fra Israel er blevet beskadiget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Talsmand Lerner siger, at omkring otte mænd var styrtet ud af en terroristtunnel nær et militært vagttårn ved grænsen, og at de havde anvendt anti-tank missiler til at dræbe fem soldater i en nærliggende bygning.
– Soldaterne i vagttårnet åbnede ild og dræbte en af terroristerne, siger Lerner. Angriberne undslap til Gaza.

De intensiverede israelske angreb kommer samtidig med nye forsøg på at oprette en våbenhvile. Den palæstinensiske ledelse, baseret på Vestbred-området og ledet af præsident Mahmoud Abbas, har meddelt, at den er parat til en omgående 24 timers våbenhvile, og at en palæstinensisk delegation skal tage til Cairo for at fremme en våbenhvile.

Hamas’ talsmand Sami Abu Zuhri siger imidlertid, at meddelelsen om en 24 timers ensidig våbenhvile er “ukorrekt og intet har at gøre med modstandens stilling”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Hamas: “Vi har vundet”

Lederen af Hamas’ militære fløj, Mohammed Deif, har i en TV-udsendelse sagt, at Hamas har vundet over det israelske militær.
– Magtbalancen er ændret, sagde han. Vi har slået militæret. Det er besejret.

Statsminister Benyamin Netanahus talsmand, Mark Regev, sige om Abu Zuhris udtalelse:
– Dette er blot et nyt eksempel på, at de afviser en våbenhvile.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Optøjer nær Jerusalem

I Jerusalems Isawiya bykvarter var der store optøjer idag. Snesevis af maskerede demonstranter kastede sten og Molotov cocktails mod politiet. En politimand blev såret ved stenkast, og en af demonstranterne blev såret, da han flygtede fra stedet.