Et klassisk romandrama

s15_saadan-skinner-natten_255545Anmeldelse af Josua Christensen

Tracy L. Higleys roman Sådan skinner natten byder på intriger, mysterier og romantisk drama.

Daria er på flugt. På flugt fra en mørk fortid, som alligevel indhenter hende milevidt fra hjemøen Rhodos. Hun kommer til Efesos, sammen med handelsmanden Lucas, i forventning om at kunne starte forfra, men finder snart ud af, at mørket er endnu mere fortættet iblandt Artemisdyrkere og troldmænd.
Og så er der den mærkelige jødiske sekt, som kaldes Vejen. De taler om én Gud, som ikke dyrkes i frygt, men i kærlighed. De praktiserer et fællesskab, hvor der er plads til grækere og jøder, rig og fattig, træl og fri, som er rummeligt og kærligt. Og deres leder, Paulus, får dæmonerne til at flygte, sølvsmedene til at fnyse og troldmændene til at pønse på grumme planer.
Alt forandres under dramatiske omstændigheder, og Daria må i sidste ende vælge, om hun vil sætte sin lid til den kultur, hun er opdraget i, eller stole på at frelseren, Jesus, også har magt til at frelse hende og dem, hun holder af.
Det hele ender selvfølgelig godt; de gode sejrer, og Daria finder kærligheden og meningen med livet.

Historisk fiktion

Tracy L. Higley studerer oldtidshistorie og rejser meget b.la. i Tyrkiet, hvor ruinerne af Efesos som bekendt befinder sig. Det er tydeligt at mærke, når man læser romanen, at der er research bag beskrivelser af såvel geografi som kultur. Det er fascinerende læsning, når Bibelens beretninger om Paulus’ missionsrejser og ordene fra hans breve sættes ind i en historisk kontekst, hvor dyrkelse af græske guddomme og okkulte ritualer pludselig gør konfrontationer, tegn og undere så dramatiske, som de må have oplevet dem dengang. Jeg holder rigtig meget af genren, fordi den åbner for historien og fantasien på samme tid.

Stærke budskaber

 

Samtidig vil forfatteren mere end blot underholdning eller information. Budskaberne foldes ud igennem udtalelser, som denne fra Paulus (altså den fiktive):
”… Min sande sikkerhed, sikkerheden for os alle, ligger i Den eneste Guds hænder og kan aldrig vristes fra ham. Den kærlighed, Gud har til os – den har medført risiko og forkastelse, lidelse og offer. Vores kærlighed til ham skulle ikke være mindre.” s.424
Alment menneskelige behov som tryghed og sikkerhed, at blive elsket, at høre til og leve en meningsfuld tilværelse – sådanne tematikker foldes ud i historien, og svaret findes i ham, som siger om sig selv: ”Jeg er vejen, sandheden og livet”.

Tracy L. Higley:
Sådan skinner natten
441 sider • 199 kr. • Scandinavia

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: