1500 frivillige: ’U-landshjælp virker’

 Frivillige fra Caritas på Hovedbanegården i København. Foto: Asger Møllsøe.
Frivillige fra Caritas på Hovedbanegården i København. Foto: Asger Møllsøe.

En  landsdækkende kampagne satte sidste lørdag fokus på Danmarks u-landshjælp.

Folketingsmedlemmerne Pernille Skipper og Özlem Cekic, en afrikansk dansegruppe og 1500 frivillige spredte lørdag den 12. september det glade budskab til den danske befolkning, at u-landsbistanden virker.

– Det er altid sjovt at være på gaden og møde mennesker, når man har et godt budskab. Og det er et godt budskab, at udviklingsbistanden nytter og giver resultater, siger generalsekretær Jann Sjursen fra Caritas, der er Den katolske Kirkes humanitære organisation.

90% går i skole

Sjursen peger på, at 9 ud af 10 børn i Afrika, Asien og Latinamerika nu starter i skole. Samtidig dør der dagligt 17.000 færre børn, og 2,3 milliarder har fået adgang til rent drikkevand.
I Pakistan tjener kvinder, der kan læse, i gennemsnit 95 procent mere end dem, der har dårligere læseegenskaber. Det betyder med andre ord, at uddannelse er en vej ud af fattigdom.
De 1500 frivillige spredte det, de kalder ’Verdens Bedste Nyheder’ om u-landsbistanden på 129 steder i Danmark. Caritas stod for 22 af stederne.
Der blev uddelt juice og aviser, som beskriver et udvalg af årets største fremskridt i udviklingslandene.

Meget lidt svind

Hele 51 procent af danskerne tror, at u-landsbistanden havner i de forkerte lommer. Men selv om korruption forekommer, går langt størstedelen af ulandsbistanden til det formål, den er tiltænkt.
Derfor er der behov for mere oplysning til den danske befolkning.

Kamp mod fattigdom

Bag den landsdækkende kampagne står FN, Danida og 90 danske udviklingsorganisationer i et stærkt samarbejde, der skal oplyse danskerne om, at kampen mod fattigdom nytter. Flere danske virksomheder spreder desuden de gode budskaber til deres medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere.
Kampagnens formål er samtidig at sætte fokus på de såkaldte 2015-mål, som verdens stats- og regeringsledere besluttede i FN i år 2000. Det overordnede mål er, at fattigdommen skal være halveret i 2015.
Det er 5. år i træk, at FN, Danida og de danske udviklingsorganisationer går på gaden med Verdens Bedste Nyheder.
Bodil