Søndagsskoler i 130 år

s4_Søndagsskoler 130 årI anledning af jubilæet udkommer en bog på 400 sider om kirkens børnearbejde.

I forbindelse med 130 års jubilæet udgiver Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS) en stor bog, som er samlet og redigeret af tidligere landsleder Bjarne Gertz Olsen.

Den 400-siders bog ser på børnenes situation i kirke, hjem og menighed gennem de sidste 130 år. Bogen giver også et indblik i den passion, som stadig præger DFS: at børnene hele tiden har været både kirkens nutid og fremtid.

Børn på dagsordenen

Landsleder Bent Molbech Pedersen siger om udgivelsen:
– I Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler ønsker vi at sætte børnene på dagsordenen i kirke, hjem og menighed, så de ikke bliver glemt eller forsømt. Det har vi gjort nu i 130 år. Vi er stadig klar – og mange frivillige er uge efter uge på plads i klubber rundt om i landet. Og så tager vi med glæde og forventning fat på de næste 130 år.
Lektor i kirke- og missionshistorie, ph.d. Kurt E. Larsen siger om udgivelsen:
– Søndagsskolernes arbejde er et ligeså vigtigt som overset kapitel af Danmarks kirkehistorie. Bjarne Gertz Olsens bog råder bod på denne mangel ved at beskrive begivenhederne i Indre Missions søndagsskolers arbejde gennem medgang og modgang i 130 år på en både detaljeret og overskuelig måde.

Bjarne Gertz Olsen, DFS’s landsleder i 23 år, har redigeret bogen ’Søndagsskoler i 130 år’, som udkommer den 18. september.
Bjarne Gertz Olsen, DFS’s landsleder i 23 år, har redigeret bogen ’Søndagsskoler i 130 år’, som udkommer den 18. september.
Reception

På udgivelsesdagen den 18. september er der samtidig reception i Indre Missions Hus for Bjarne Gertz Olsen. Han har 40 års jubilæum i Indre Mission, heraf 23 år i DFS.

Det største til de mindste siden 1884

Indre Mission nedsatte i 1883 et udvalg for ’børne- og ynglingesagen’.
I dag kender mange til Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler – i daglig tale DFS eller blot ’Søndagsskolerne’.
I storhedstiden i 1950’erne var 50.000 børn aktive i 1.600 klubber. Nu, 60 år senere, er der omkring 350 klubber.
Flere end tusind frivillige ledere holder klubberne kørende, alle med samme vision: At ’give det største til de mindste’ – nemlig Jesus til børnene.
De første mange år foregik søndagsskoler om søndagen.
Siden 1960’erne er mange søndagsskoler blevet holdt på hverdage.
I 1979 startede juniorarbejdet og i 1986 legestuearbejdet.
I 2004 kom Gospel-kids, og i 2009 Messy Church for hele familien.
Gennem alle årene har der været holdt lejre.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: