2000 familier fra én by på flugt

 

Senior_couple_-_Refugees_in_yard_of_Chaldean_Catholic_church_in_Erbil-460x

– Seks børn blev født under flugten, fortæller en præst fra Bartella til Åbne Døre

– Det var en smertefuld beslutning at forlade vores hjem, fortæller Fader Yacoub Saad Shamas fra Bartella, der sammen med 2000 kristne familier måtte flygte fra byen.

De sidste kristne er flygtet fra byen Bartella i det nordlige Irak. Seks spædbørn blev født under den svære rejse vestpå til Erbil – en by, der er under kurdisk kontrol og stadig er sikker at befinde sig i som kristen.

6000 flygtninge i Erbil
Fader Yacoub Saad Shamas var præst i den syrisk ortodokse kirke i Bartella. Han fortæller om smerten ved at forlade hjemmet og hjembyen den 6. august. Ialt 2.000 kristne familier fra den syrisk-ortodokse menighed flygtede den dag. Omkring 600 rejste nordpå til Dohuk-området, men størstedelen tog til Erbil.
Ifølge de lokale ngo’er er 6.000 kristne ankommet til Erbil som flygtninge, efter at Islamisk Stat begyndte deres terrorisering af kristne i Mosul og i lavlandet omkring Nineve.
Nogle af flygtningene bor hos familiemedlemmer, mens andre bor på skoler, kirkegårde og i offentlige parker.

Afhængige af andre
Fader Yacoub føler, at han må blive hos sin menighed, selv om han er i besiddelse af et åbent visum til USA.
– Jeg føler mig ansvarlig overfor mit folk. Det er en svær tid, og vi er nødt til at holde øje med hinanden.
Helt indtil deres eksil kunne de kristne fra Bartella forsørge sig selv; de havde egne huse og god landjord. Men nu er de fuldstændig afhængige af andre.
– Det er uvant for os, at vi nu er nødt til at spørge kirkens hjælpeorganisationer om hjælp, fortæller præsten.
En kristen organisation uddeler poser med basisforsyninger, der dækker behovet for én familie i en uge. Fader Yacoub takker for denne hjælp, som gør en stor forskel for flygtningene.

Kristus har vundet
– Når jeg sidder hos dem, føler de, at kirken i det mindste ikke har glemt dem, og at de ikke er alene. Jesus sagde, at fordi han var forfulgt, vil også vi blive forfulgt. Men han sagde også, at selvom vi møder modstand og hårde tider, kan vi være sikre på, at Kristus har overvundet verden, understreger præsten.
På spørgsmålet om hvad kristne i andre lande kan gøre, lyder svaret:
– Bed; det kommer først. Uden bøn kan vi intet gøre, starte eller slutte. Men bed også jeres ledere om at hjælpe os, så vi kan vende hjem og blive i Irak.


Artiklen fortsætter efter annoncen: