Gaskamre fra KZ-lejren Sobibor fundet i Polen

Omkring 250.000 jøder blev dræbt i nazisternes koncentrationslejr Sobibor i Polen. Nu oplyser arkæologer, at man har fundet resterne af de gaskamre, hvor jøderne blev dræbt.

Efter krigen bulldozede nazisterne området og plantede træer for at skjule deres forbrydelser, men fornylig har en arkæologisk udgravning afsløret gaskamrenes nøjagtige beliggenhed.

Den israelske arkæolog Yoram Haimi, som har forestået udgravninger på dette sted i otte år, siger, at arkæologer nu har fundet en bygning, der skal have tjent som gaskamre.

– Vi har foreløbig fundet fire gaskamre, oplyser han.

Den arkæologiske ekspedition, udført af et internationalt team siden 2007, har fundet tusinder af ejendele tilhørende fanger i Sobibor, omfattende personlige genstande som smykker, parfume, medicin og redskaber.

Den 14, oktober 1943 gjorde 600 fanger i Sobibor oprør og undslap for en kort stund. Omkring 100 fanger overlevede revolten. Arkæologerne har i denne uge fundet en brønd, der blev brugt af fanger i Lejr 1, hvor oprøret fandt sted.

Seniorforsker Dr. David Silberklang fra Jerusalems Yad Vashem Holocaust-Center, siger, at fundene er af største betydning for forskningen vedrørende holocaust.

– Et lille vindue er blevet åbnet til fangernes daglige lidelser, siger han. Forskere vil nu bedre kunne forstå gaskamrenes kapacitet og antallet af myrdede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Haimi siger, at arkæologerne var overraskede over gas-bygningens størrelse.

Blandt de mest interessante ting fundet nær gaskamrene er vielsesringe af guld med inskription på hebraisk, ørenringe og en mønt dateret 1927 fra Palæstina.

Silberklang siger:
– Det er første gang, vi bedre kan forstå mekanismen for mord, og hvad jøderne led inden deres død


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den nye udgravningsrunde har til opgave at bevare holocaust-genstande, før der skal opføres et besøgscenter på stedet.

Sobibor udryddelseslejren lå ved landsbyen og jernbanestationen Sobibor i den østlige udkant af Lublin i Polen. Lejren blev oprettet i 1942 sammen med Treblinka og Belzec

Indtil arkæologernes udgravning var de eneste oplysninger om nazisternes massemord vidneudsagn fra overlevende.