Islamisk kalifat truer i Nigeria

Den islamistiske terrorgruppe Boko Haram hævder at have oprettet et kalifat. På billedet ses nigerianske sikkerhedsstyrker efter et bombeangreb i byen Kano.
Den islamistiske terrorgruppe Boko Haram hævder at have oprettet et kalifat. På billedet ses nigerianske sikkerhedsstyrker efter et bombeangreb i byen Kano.

– Allah har været med os, erklærede Boko Harams leder efter overtagelsen af byen Gwosa i Nordøstnigeria. Og det er ifølge sekten blot starten, skriver Åbne Døre.
I en 52 minutter lang video sagde Boko Harams leder, Abubakar Shekau, at de nu havde oprettet et islamisk kalifat i de erobrede byer og landsbyer i det nordøstlige Nigeria.
Oprørerne har hejst deres flag i Gwosa, en by med ca. 265.000 indbyggere i delstaten Borno.
– Allah beordrer os til at regere Gwosa efter islamisk lov. Han har endog befalet os at regere i resten af verden, ikke bare i Nigeria, og nu er vi startet på det, udtalte lederen i videoen.
Shekau hånede både Frankrig, Israel og USA. Han hævder, at demokrati er værre end homoseksualitet, og at Allah beordrer gruppen til at dræbe alle hedninger uden medlidenhed. Videoen ender med brutale mord på krigsfanger.
Nigerias regering hævder at have situationen under kontrol, selv om 480 soldater angiveligt havde krydset grænsen til Cameroun. Rygterne siger, at soldaterne var flygtet af frygt for Boko Haram og deres overlegne militærudstyr. Men soldaterne vender snart hjem, og de vil snart få bedre udstyr, forsikrer Nigerias militære talsmand Olukolade.
Cameroun har officielt lukket grænsen til Nigeria af frygt for spredning af ebola-virus.
– Kun Gud kan hjælpe os, siger en kristen fra Banki, en grænseby nær Cameroun. Flere byer i området er blevet angrebet af Boko Haram, som har ødelagt 176 kirker ved Gwosa og drevet 40.000 mennesker – heraf flest kristne – på flugt.
Bodil