Bibelens år i Hollywood

Christian Bale spiller hovedrollen i Moses-filmen ’Exodus. Gods and Kings’.
Christian Bale spiller hovedrollen i Moses-filmen ’Exodus. Gods and Kings’.

I 2014 produceres der bibelske og kristne film som aldrig før – men hvorfor er det sådan?

I februar udkom den bibelske film Son of God. I marts fulgte Noah, i april kom ’Himlen findes virkelig’. I december udkommer en film om Jesu mor Maria og den nye store Moses-film med Christian Bale i hovedrollen.

Hollywoods satsning på kristne film har – naturligvis – kommercielle årsager. Kristne film som De Ti Bud og Ben Hur fra 1950’erne har indtjent, hvad der svarer til 1.795 milliarder dollars. Det er mere end filmene Avatar, The Dark Knight og Transformers har indtjent tilsammen, skriver Andrew Romano i The Daily Beast.

Religions-skræk er forsvundet

I løbet af 11 måneder af 2014 udkommer der flere store bibelske film end i de sidste 11 år tilsammen. Og denne trend ser ud til at fortsætte i 2015.
Det er bemærkelsesværdigt, fordi filmindustrien gennem 2000-årene nærmest led af religionsforskrækkelse, lyder vurderingen fra Romano.
Med udgivelsen af Mel Gibsons The Passion of the Christ var der en del debat om mulig antisemitisme i filmen. Alligevel blev filmen en kæmpesucces – og det har inspireret filmskaberne både fra verdsligt og kristent hold.
I løbet af det næste år er der planer om at producere dels en film om Kain og Abel, dels en om Pontius Pilatus.

Jesus-filmen Son of God er baseret på Mark Burnett og Roma Downeys polulære serie The Bible fra 2013.
Jesus-filmen Son of God er baseret på Mark Burnett og Roma Downeys polulære serie The Bible fra 2013.
Moderne bibel-film

Andrew Romano har interviewet Mark Burnett, der sammen med hustruen Roma Downey står bag miniserien The Bible.
Ægteparret fortæller, at teknikken i 50’ernes kristne film ikke imponerer deres børn. Det handler om gennemskuelige special effects, som slet ikke lever op til standarden i film som Superman og Batman, forklarer Burnett.
Derfor valgte parret at lave den 10 timer lange serie The Bible, som blev en kæmpesucces på History Channel i 2013.
Premieren alene tiltrak hele 13.8 millioner seere. Alt ialt havde bibelserien omkring 100 millioner seere over en seks ugers periode. Dermed blev serien den tredje mest sete i 2013. Også dvd’en var et hit: Der blev solgt 525.000 alene den første uge. Dermed blev bibelfilmen den hurtigst-sælgende film i de sidste fem år.
– Folk sagde til os: I er skøre. Ingen vil se The Bible i den bedste sendetid. Men vi svarede dem: ’Vi tror, at I totalt undervurderer de troende, det kristne publikum’, fortæller Burnett.
Efter miniserien udgav 20th Century Fox den meget populære Jesus-film Son of God.

Filmen ’Himlen findes virkelig’  er baseret på bestselleren af samme navn. Den fortæller om fire-årige Todd Burpo, som under alvorlig sygdom oplever himlen.
Filmen ’Himlen findes virkelig’ er baseret på bestselleren af samme navn. Den fortæller om fire-årige Todd Burpo, som under alvorlig sygdom oplever himlen.
Penge, håb og politik

Burnett vurderer, at de kristne films succes handler om tre ting: penge, håb i en svær tid – og politik.
Filmindustrien har kørt lidt i selvsving fx med blockbusters bygget på tegneseriefigurer som Spider-Man. Derfor satser man på de bibelske beretninger, som indeholder en masse action – tænk på beretningerne om Moses, David, Job, Jesus – og Åbenbaringsbogen.
Der er da også et stort, potentielt publikum, idet 50 millioner amerikanere går i kirke hver uge. Samtidig vil kristne også gerne bruge bibelske film i evangeliserende øjemed.
Når det gælder håb, har mange haft det svært siden finanskrisen i 2008. Derfor søger de hjælp i troen, siger Mark Burnett og tilføjer, at Joel Osteen prædiker for over syv millioner hver søndag morgen. Det er er flere end dem, der ser primetime tv-shows.
Politisk set har de evangelikale kristne følt sig trængt, siden Obama blev præsident. Nu er den kristne højrefløj i USA ikke længere så magtfuld som tidligere, og man må kæmpe for sine værdier.
Denne situation har skabt en hunger for kristen kultur i de kristne grupper – og en større åbenhed blandt de ikke-troende, vurderer Romano.

Teologisk vurdering

Burnett forklarer Bibel-seriens succes med dens troskab overfor kildematerialet.
– Det vigtigste, når du har med Bibelen at gøre, er at være præcis. Det første vi gjorde var at få en gruppe på 40 kirkeledere til at gennemgå manuskriptet. Det er en kæmpestor gruppe, men den er seriøs. Det er ikke som med en western eller en sci-fi-film. Det ville i den grad give bagslag, hvis vi ikke gengav bibelhistorien præcist, forklarer Mark Burnett.
Netop manglende bibeltroskab har da også været årsag til vedholdende kritik af Aronofsky’s Noah-film.

Andre kristne film

Det er dog ikke kun de store selskaber, som producerer kristne film.
I Bibelens år er filmene God’s Not Dead, Heaven is for Real (Himlen findes virkelig), familiekomedien Mom’s Night Out og den politiske dramafilm ’Persecuted’ allerede udkommet. I oktober kommer ’Left Behind’ med Nicolas Cage i hovedrollen.
Oscar-nomineringen af titelsangen i ’Alone Yet Not Alone’ blev trukket tilbage – men der kom stort fokus på denne kristne lavbudget-film.
Også i den nære fremtid er der flere kristne film på vej: Rebel Pilgrim Production vil udgive seks kristne film i løbet af tre år, inklusive Hope Bridge, som kom i sommer.
Og så er Christy Fletcher fra Fletcher og Company i gang med en film om den tyske præst og teolog Dietrich Bonhoeffer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: