Tiltag fra FN tillader byggematerialer at nå Gaza

De forenede Nationer har formidlet en ordning, der tillader byggematerialer at nå frem til Gaza-striben for at reparere de massive skader fra krigen mellem Israel og Hamas – men disse materialer må ikke bruges til angrebstunneller mod Israel.

FN’s særlige koordinator for fredsprocessen i Mellemøsten, Robert Serry, meddelte dette på et Sikkerhedsråds-møde i New York.
– Hvis dette implementeres i god tro, vil vi kunne begynde på en længe ventet genopbygning i Gaza, sagde Serry.

Han fremsatte udtalelsen samtidig med at det blev oplyst, at en palæstinensisk mortergranat var blevet afskudt fra Gaza og slog ned på israelsk område. Det er første gang, der har været en sådan beskydning mod Israel siden krigen.

Israel har udtalt, at det ikke vil tolerere den mindste palæstinensiske beskydning.

Hamas har bagatelliseret dette og siger, at man ikke ser nogen palæstinensiske udfordring af den egyptisk formidlede våbenhvile.

Serrys meddelelse i New York er dette det første håb om, at en langtidsvarende våbenhvile kan opnås i i Cairo senere i denne måned.

Israel kontrollerer Kerem Shalom, der er den eneste kommercielle grænseovergang til Gaza. En åbning her og på andre overgangssteder vil være et vigtigt anliggende for palæstinenserne.

Ifølge Serry er 18.000 boliger blevet ødelagt i Gaza-striben under krigen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Som led i genopbygningen af Gaza vil der den 12. oktober indledes en donor-konference i Cairo., oplyste Serry.