Tusinder af indbyggere fra Gaza flygter gennem tunneller

Tusinder af Gaza-indbyggere er flygtet gennem tunneller mellem Gaza og Egypten på vej til Europa.

Deres skæbne, med mange hjerteskærende historier, er først blevet kendt nu, fordi de flygtede i hemmelighed ved hjælp af betalte smuglere.

Der er blevet sat fokus på dem, da to skibe med flygtninge fornyligt sank ud for henholdsvis Malta og Alexandria i Egypten.

Det førstnævnte skib havde 450 passagerer om bord, hovedsageligt unge mennesker og hele familier. Det siges, at det blev vædret af et konkurrerende smuglerskib.

Halil Abu Shamala, leder af Adamir, en Gaza-baseret menneskerettighedsgruppe, siger:
– Vi ved ikke, hvor de er. Hele Gaza-striben taler om dem. Dette smerter, som om det ikke var nok, hvad der skete i den sidste krig.

Mindst 15 palæstinensere druknede, da et andet fartøj sank ud for Alexandria.

Abu Ahmed, som mistede sin søn på dette skib, siger:
– Kun få forlader Gaza gennem Rafah-overgangsstedet. De fleste gør det gennem tunneller og når frem til den egyptiske side, hvor ventende minibusser tager dem til Port Said. Turen koster 3500 til 4000 dollars pr person. De flygtende kravler langt gennem tunnellerne for at nå frem til Egypten. I Port Said er der arrangeret en bolig for dem. Egyptiske sikkerhedsfolk bestikkes til at se den anden vej og stempler deres pas med forfalskede stempler.

Flygtninge, der sejler ud fra Alexandria, går i rum sø om bord på andre skibe, der sejler dem til en europæisk havn, hovedsagelig i Italien. Ofte må de flygtende nær kysten springe i vandet med et redningsbælte, fordi skibet ikke kan komme i havn. Deres skib opsender nødsignaler for at tilkalde skibe fra Italiens flåde eller fartøjer fra Røde Kors.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Størstedelen af de flygtende er syrere eller palæstinensere, der er kommet fra Syrien til Gaza for at finde ly for borgerkrigen.

En kvinde, som overlevede da hendes skib sank ud for Alexandria, siger:
– Egyptiske smuglere vædrede vores skib og tilbød ikke at hjælpe. Men selv en så grusom episode vil ikke standse fænomenet, da de flygtende er helt desperate. De siger, at det er bedre at dø til søs end af fortvivlelse og frustrering i Gaza.