Ukrainsk kristen familie boede tre måneder hos dansk familie

Fam-UkraineFar, mor, 3 børn, 8 plejebørn og mormor har boet tre måneder hos
Per og Anne Mette Mortensen i Dianalund. Nu rejser de tilbage til Ukraine og håber at kunne hjælpe i det uroplagede område

Lyudmila og Stas har sammen med børn, plejebørn og mormor i tre måne

Lyudmila og Stas har sammen med børn, plejebørn og mormor i tre måneder boet hos ægteparret Per og Anne Mette Mortensen i Dianalund. For den store familie var det en tiltrængt pause fra daglige bombninger og skyderi i det østlige Ukraine.

Lyudmila og Stas fra Krasnyy Luch har siden 1998 arbejdet for det danske nødhjælpsprojekt ”Joy – hjælp til Ukraine”, som Apostolsk Kirke i Slagelse står bag. Hver sommer har de besøgt samarbejdspartnere og sponsorer i Danmark.
Pga. urolighederne i Østukraine inviterede formand for JOY Nødhjælp, Jessie Marcher, familien til at blive hele sommeren i Danmark.
– Vi bor bare 20 km fra, hvor passagerflyet styrtede ned. Det har været så godt for os at være i Danmark sommeren over. Vi har nydt freden her uden bombninger og skyderi, fortæller Lyudmila og fortsætter:
– Per og Anne Mette har ladet os bo hele sommeren i deres store hus, med stor have, swimmingpool og høns. Det har været så godt for børnene.
Lyudmila er skoleleder for en offentlig skole, og Stas er ansat af JOY Nødhjælp som koordinator i Ukraine. Ved siden af har de et børnehjem med 8 børn i alderen 3 – 17 år. De har selv tre døtre på 7, 14 og 15 år. Alle børnene var med i Danmark, og transportomkostningerne er blevet dækket af danske støtter.
– Vi er heldige. Vi har fået tøj, mad og husly sponsoreret af vores danske venner. I maj besluttede regeringen i Kiev at stoppe al udbetaling, både løn og sociale ydelser, til alle i vores område. Når ukrainske soldater er til stede i området, vil de genoptage udbetalinger – det er ikke sket endnu, fortæller Lyudmila. Alligevel er hun klar til at vende hjem igen. Situationen er i øjeblikket mere stabil, og deres visa udløber snart.
– Jeg tror, det er vigtigt at være der, hvor Gud har sat dig. Vi beder om hans beskyttelse og om fred. Vi tror, at der er mange, vi kan hjælpe ved at formidle nødhjælpen her fra Danmark.

Dansk nødhjælp
JOY Nødhjælp har nu i mange år sendt tøj, inventar, møbler og hospitalsudstyr til Ukraine. Bl.a. har det sat Lyudmila i stand til at renovere den skole, hun er leder for. Der formidles også økonomisk hjælp til trængende familier.
– På grund af de manglende udbetalinger fra staten er flere pensionister døde af sult. Og det har ikke været muligt for folk at forberede sig på vinteren, som snart er over os.
– Vi ser, at flere mennesker søger Gud og begynder at komme i kirke. Så det er det positive i denne situation. Folk forstår nu, at de har brug for Gud, slutter Lyudmila.
Lisbeth

der boet hos ægteparret Per og Anne Mette Mortensen i Dianalund. For den store familie var det en tiltrængt pause fra daglige bombninger og skyderi i det østlige Ukraine.

Lyudmila og Stas fra Krasnyy Luch har siden 1998 arbejdet for det danske
nødhjælpsprojekt ”Joy – hjælp til Ukraine”, som Apostolsk Kirke i Slagelse står bag. Hver sommer har de besøgt samarbejdspartnere og sponsorer i Danmark.
Pga. urolighederne i Østukraine inviterede formand for JOY Nødhjælp, Jessie Marcher, familien til at blive hele sommeren i Danmark.
– Vi bor bare 20 km fra, hvor passagerflyet styrtede ned. Det har været så godt for os at være i Danmark sommeren over. Vi har nydt freden her uden bombninger og skyderi, fortæller Lyudmila og fortsætter:
– Per og Anne Mette har ladet os bo hele sommeren i deres store hus, med stor have, swimmingpool og høns. Det har været så godt for børnene.
Lyudmila er skoleleder for en offentlig skole, og Stas er ansat af JOY Nødhjælp som koordinator i Ukraine. Ved siden af har de et børnehjem med 8 børn i alderen 3 – 17 år. De har selv tre døtre på 7, 14 og 15 år. Alle børnene var med i Danmark, og transportomkostningerne er blevet dækket af danske støtter.
– Vi er heldige. Vi har fået tøj, mad og husly sponsoreret af vores danske venner. I maj besluttede regeringen i Kiev at stoppe al udbetaling, både løn og sociale ydelser, til alle i vores område. Når ukrainske soldater er til stede i området, vil de genoptage udbetalinger – det er ikke sket endnu, fortæller Lyudmila. Alligevel er hun klar til at vende hjem igen. Situationen er i øjeblikket mere stabil, og deres visa udløber snart.
– Jeg tror, det er vigtigt at være der, hvor Gud har sat dig. Vi beder om hans beskyttelse og om fred. Vi tror, at der er mange, vi kan hjælpe ved at formidle nødhjælpen her fra Danmark.

Dansk nødhjælp
JOY Nødhjælp har nu i mange år sendt tøj, inventar, møbler og hospitalsudstyr til Ukraine. Bl.a. har det sat Lyudmila i stand til at renovere den skole, hun er leder for. Der formidles også økonomisk hjælp til trængende familier.
– På grund af de manglende udbetalinger fra staten er flere pensionister døde af sult. Og det har ikke været muligt for folk at forberede sig på vinteren, som snart er over os.
– Vi ser, at flere mennesker søger Gud og begynder at komme i kirke. Så det er det positive i denne situation. Folk forstår nu, at de har brug for Gud, slutter Lyudmila.


Artiklen fortsætter efter annoncen: