USA fordømmer Israels byggeplan som ‘forgiftning af atmosfæren’

Kort efter at præsident Barack Obama og statsminster Benyamin Netanyahu igår mødtes i Washington fremsatte USA en skarp fordømmelse af Israels byggeplaner i Øst-Jerusalem.

Under deres møde sagde Obama, at status quo mellem Israel og palæstinenserne i Gaza-striben og på Vestbred-området må ændres for at fremme fred, mens Netanyahu til Obama sagde, at Israel ønsker at integrere arabiske stater i fredsprocessen med palæstinenserne.

Der var god stemning på de to statslederes møde, men så kom den amerikanske fordømmelse over, at Israel har godkendt 2600 nye boligenheder i Øst-Jerusalem, hvilket “vil forgifte atmosfæren og sætte spørgsmålstegn ved Israels forpligtelse til fred”.

Det var det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde, Jen Psaki, som fremsatte fordømmelsen. Hun sagde, at dette skridt vil sende et “problemfyldt budskab ikke alene til palæstinenserne, men til de arabiske regeringer, med hvem statsminister Netanyahu ønsker at oprette forbindelse”.

Netanyahu sagde på mødet med Obama, at han stadig er forpligtet til et vidsyn om fred for to stater og to folk.
“Fred nu”-bevægelsen fordømte også planen om at bygge nye boligenheder i Jerusalem-forstaden Givat Hamatos. Om dette sagde et medlem af Netanyahus følge: “Vi er vant til, at nogle prøver at sabotere møder mellem Obama og Netanyahu.

Obama-Netanyahu mødet varede blot en time. Der var ikke afset tid til, at de to mænd skulle have lunch sammen. Kort efter afslutningen af deres møde havde Obama lunch med vicepræsident Joe Biden og udenrigsminister John Kerry.

En talsmand for Det hvide Hus siger, at Obama på mødet ville fokusere på palæstinenserne, men at Netanyahu ville sætte fokus på Iran. Ved mødets begyndelse sagde Obama, at Israels krig mod Hamas havde bekymret mange amerikanere, og at USA er stolt over at have spillet en rolle med at udvikle “Iron Dome”-missilforsvarssystemet, der havde beskyttet mange israelere mod raket-ild fra Gaza.

På Obama-Netanyahu mødets agenda var Irans atomprogram. Om dette sagde Obama:
– Vi vil drøfte det fremskridt, der er gjort i denne uge i FN for at håndtere dette, som har høj prioritet hos Israel, men også for USA og verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu sagde, at USA og Israel har det fælles mål at forhindre, at Iran bliver en militær atommagt og advarede imod, at Iran ønsker sanktionerne imod det ophæves. Han sagde, at der udover disse trusler også er muligheder, fordi Israel og en række ledende arabiske stater har fælles interesser, som de ikke havde tidligere.