USA: “Israel må spille rolle ved genopbygning af Gaza-striben”

På tærsklen til donor-konferencen i Cairo om genopbygning af Gaza-striben udtaler USA, at “Israel må spille en rolle ved gemnopbygningen af området”.

Udenrigsminister John Kerry vil deltage i konferencen, der indledes den 12. oktober med Norge og Egypten som værter.

Konferencen betegnes fra amerikansk side som “en større humanitær støtte og en genopbygnings-bestræbelse” efter den 50 dage lange krig mellem Israel og Hamas.

Den palæstinensiske regering har offentliggjort en genopbygningsplan for Gaza, hvorunder 4 milliarder dollars skal gå til opførelse af omkring 100.000 boliger til hjemløse.

Washigton har allerede tilsagt 118 millioner dollars for at hjælpe palæstinenserne i Gaza, og udenrigsministeriets talskvinde. Jen Psaki, siger, at hun “forventer at en række lande vil yde bidrag”.

– Vi mener, at Israel må spille en rolle ved genopbygningen af Gaza, sagde hun som svar på, om Israel har et ansvar med at genopbygge området.

I den palæstinensiske regerings rapport skal 4 milliarder dollars gå til direkte udgifter omfattende  1.9 milliarder til offentlige og private infrastruktur-reparationer, og 1.2 milliarder til “genaktivering af økonomisk produktivitet”.

Førsteprioriteten vil være at fjerne murbrokker og ikke-eksploderede granater, hertil kommer reparation af Gazas kraftværk og forbedret adgang til vand, sundhedsforsorg og undervisning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge det amerikanske udenrigsministertium er der i hele Gaza-striben “behov for nødvendigheder som levnedsmidler, rent vand og brændstof”.