Israel er ikke…

Ulf Salmonsen
Tjørnehaven 312
5240 Odense NØ

Flemming Lau (FL) havde et debatindlæg i avisen 2. oktober, hvor han postulerer, at jeg i et tidligere indlæg var for ensidig i bedømmelsen af konflikten mellem Staten Israel og palæstinenserne.
Her vil jeg blot fremhæve to ting: Hans historieforfalskning og hans bibelfusk. Det er rigtigt, at araberne angreb en nødhjælpskolonne, og det skete fem dage efter massakren i Deir Yassin som en hævn for jødiske militsers overgreb. Og det var en politik, at araberne var et uønsket element i den nye stat. Derfor var en etnisk udrensning særdeles ønskelig. Men uanset hvem man er, er der ingen undskyldning for et overgreb. Jeg husker en gammel baptistpræst, der sagde: Det er så underligt med Israel – de påtager sig en offerrolle men de bruger nazismens egne metoder.
Desuden plukker FL vilkårligt i Bibelen så han giver citaterne en helt anden mening end tiltænkt. Disse citater kan ikke læses og nedlægges over konflikter i moderne tid. De var meget konkrete i den tid de blev skrevet – altså for mere end 2000 år siden. Og så begår Lau den fejl – som alle kristne zionister – at betragte Staten Israel som en opfyldelse af Bibelen. Men det bibelske Israel har absolut intet at gøre med det moderne Israel. Og det næste skridt vil så være at afvise al kritik af Israel som anti-semitisk. Lau undlader dog denne vinkel; men det er tæt på. Mange kristne kommer således til at fungere som nyttige idioter for Israels politik. Jøder og staten Israel har ret til at være til indenfor sikre grænser – men sikkerhed skabes ikke ved vold og undertrykkelse. Kun ved tillid og sameksistens på lige vilkår sikres freden. Og Israels ansvar er helt afgørende, eftersom de er den stærke part.
Da jeg skrev mit første indlæg, havde jeg håbet på en reaktion. Og jeg havde håbet på, at kvaliteten var på et højere niveau end det, Flemming Lau har præsteret.
Vi behøvede ikke være enige, men vi ville have noget at diskutere.