Israel hjemkalder sin ambassadør i Sverige

Sverige har som den første vestlige stat officielt anerkendt en palæstinensisk stat, hvilket har medført en skarp reaktion fra israelsk side i form af en hjemkaldelse af Israels ambassadør i Sverige, Isaac Bachman, for “rådslagning”.

Ifølge en israelsk kilde har det svenske skridt “mere at gøre med hjemlig politik end med Israel og palæstinenserne”.

– Stockholm må forstå, at relationerne i Mellemøsten er mere komplicerede end at samle fladpakkede møbler fra IKEA, siger udenrigsminister Avigdor Liebermn og fortsætter: -Denne uheldige beslutning styrker ekstremisterne!

Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström siger, at den svenske beslutning om anerkendelse bekræfter palæstinensernes ret til selvbestemmelse, at kriterierne i international lov for at anerkende en palæstinensisk stat er imødekommet og – skønt grænserne ikke er definerede – at der er en regering, der har indre og ydre kontrol.

Om den bizarre ordkrig, hvor Liebermann bragte IKEA på bane, sagde Wallström, at det ville glæde hende at sende en IKEA fladpakke til ham, så han kan se, at det kræver en partner, samarbejde og en god brugsanvisning..

Wallström sagde videre, at hun håber, at Sveriges “udmærkede samarbejde med Israel vil fortsætte, og at Jerusalem vil opfatte beslutningen som konstruktiv”.

En talsmand for det israelske udenrigsministerium siger, at Lieberman overvejer, at ambassadør Bachman ikke skal vende tilbage til Stockholm – hvilket vil være en nedklassificering af forholdet til Sverige.