Kristne forfølges voldsomt af islamister i Nord-Nigeria

På dette kort ses, hvor Boko Haram har angrebet. De små eksplosioner omfatter 1-10 angreb. De mellemstore omfatter 11-30 angreb og de største omfatter over 31 angreb i et område.
På dette kort ses, hvor Boko Haram har angrebet. De små eksplosioner omfatter 1-10 angreb. De mellemstore omfatter 11-30 angreb og de største omfatter over 31 angreb i et område.

Mens verden er optaget af Islamisk Stat i Mellemøsten, terroriserer ekstreme islamister fra Boko Haram i Nigeria og Cameroun. De har bl.a. indtaget byen Mubi. Åbne Døre holdt i weekenden inspirationsdag med en afrikansk gæst i Holstebro. En missionær talte med ham.

De kristne i det nordlige Nigeria forfølges på det voldsomste af ekstreme islamister.

Det kunne Suleiman Tonga fra Africa Services i Nigeria berette om på Åbne Døres inspirationsdag i Nørrelandskirken i Holstebro i weekenden.
Suleiman kender til situationen i Nigeria fra allernærmeste hold og berettede om de uhyrligheder, som kristne i Nigeria udsættes for, men også om at bevare håbet og vise kærlighed til sine fjender, selv når de har gjort det værste mod en.
Han kommer selv fra en muslimsk baggrund, men blev siden kristen. Under sin opvækst i en 100 % muslimsk sharia-delstat i det nordvestlige Nigeria var hans familie de eneste kristne i deres landsby, og det fik han at føle både i form af psykisk og fysisk vold.
Flere gang er han blevet gennembanket og tortureret af sine muslimske ”kammerater”. Men han stod fast, og det gjorde hans familie også.

Sudanmissionens gamle område

En dansk tidligere Nigeria-missionær talte med Suleiman Tonga i Holstebro. Ingen af dem ønsker deres navn eller billede i avisen af frygt for repressalier.
Missionæren har sammen med andre sudanmissionærer fra Danmark arbejdet i den del af landet, som nu terroriseres.
Men hun er rystet over, at der ikke er mere fokus i medierne og organisationerne på at forhindre det forfærdelige, der sker. Hun har forgæves henvendt sig til flere organisationer og medier, men er nu gået til Udfordringen:

1000 kirker ødelagt

– I Nordøst-Nigeria er volden optrappet voldsomt. De 250 bortførte piger er kun toppen af isbjerget. Over 1000 kirker er ødelagt, og mange tusinde mennesker er på flugt, fortæller missionæren.
Nigeria er 22 gange større end Danmark. Det har 36 delstater, hvoraf 12 har indført islamisk sharia-lov i år 2000.
48% af de 150 mio. nigerianere er kristne, 45% er muslimer, og 7% animister. Men i Nord-Nigeria er langt de fleste muslimer.

Militæret flygtede
Også i Cameroun huserer islamisterne. Her er en af de kristne, som blev henrettet fordi han havde forladt islam.
Også i Cameroun huserer islamisterne. Her er en af de kristne, som blev henrettet fordi han havde forladt islam.

I Mubi er alle kirker, ca. 200, ødelagt, efter at alt af værdi er fjernet fra dem, og ca. 70.000 er på flugt. Mubi har ændret navn til Madina, og vil man bo der, må man følge sharialov og Boko Haram-regler. En batallion soldater og politiet var blandt de første, som flygtede fra byen…
I et stort område fra Mubi Nordvest ind til grænsen til Cameroun brændes kirker, landsbyer ødelægges og kristne fordrives.
I mange stater i Nordnigeria oplever de kristne diskrimination indenfor job, uddannelse, bygning af kirker, anlæggelse af vej, vandboring, sundhedsvæsen, benyttelse af kirkegård mm.
Mange er blevet dræbt, og der er mange enker og faderløse.

Konkrete eksempler

– 36 præster nægtede at rejse fra Yobe, selv om medlemstallet i kirken faldt fra 800 til 50. De blev for at vidne om deres tro.
– 7 unge mænd tog til Kano for at finde arbejde. De 6 blev fundet og dræbt, da de ikke ville fornægte deres tro. Den 7. gik ud og sagde: Jeg er også kristen! – så han blev også dræbt.
Inden da havde han givet sin telefon til en muslimsk pige og bedt hende ringe til hans forældre og fortælle, hvad der skete.
– 70 universitetetspiger er blevet bortført fra Mubi.
– En mand blev bragt med ind i en moske. Da han ikke ville fornægte sin tro, skar de hans lemmer af stykke for stykke.
– Pastor Sabo Yakubu blev dræbt, og de skar hans hjerte ud til brug for ritualer for at få mere kraft.
– Pastor Faye Pama blev dræbt i sit hus. Og pastor Georg Oris blev halshugget.
– Der er grupper med hver deres speciale, fx at slå præster ihjel for at få fat i deres organer til ritualer, dæmoniske handlinger eller åndelig krisgsførelse, hvor de beder i moskeen hele natten.

Bønnesvar

1. En familie oplevede, at Boko Haram kom til huset. Da de følte sig i fare, gentog familien i 3 timer salme 23. Til sidst forlod Boko Haram stedet. De kunne ikke bryde ind.
2. Byen Iske blev angrebet, og 106 blev dræbt. En landsby fik en brev om, at de ville blive udryddet. Præsten sagde: “Lad os faste og bede i 3 dage”. På 3.-dagen kom Boko Haram fuldt bevæbnet, kiggede på dem og sagde: “I er kristne”. De svarede ja. Så kørte de igen. Men præsten sagde: ”Guds kraft beskytede os. Men lad os ikke friste Gud”. Så forlod de landsbyen. Næste dag blev den ødelagt.
3. Rejsende til Maiduguri bad og fastede for at finde, hvilken vej de skulle gå. De følte, Gud ledte dem den korteste vej, som gik gennem Boko Harams område. På hjemvejen blev de stoppet og spurgt: ”Hvem gav jer råd om at følge denne vej?” De svarede: “Gud ledte os denne vej, efter at vi fastede og bad”. Boko Haram svarede: “I fastede og bad, og Gud gav jer råd om at følge denne vej. Bed til Gud, at han vil give os sejre, men fast og bed ikke igen for at følge denne vej.” Og de lod dem gå.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristne står sammen

Hvordan klarer de kristne sig i denne tid? spurgte missionæren den nigerianske gæst.
– Guds ånd opmuntrer dem til at stå fast, folk støtter hinanden og siger: “Forlad ikke jeres tro. Den er vejen til evigt liv, som er mere værd en alle verdens rigdomme”.
Folk glemmer, at de er anglikanere, lutheranere, pinsefolk, katolikker, og de går sammen i bøn og faster. Der bliver mere enighed blandt kristne – men hvorfor vente, til der er krise?
Når der er store problemer, lægges uenigheder væk. Kristne udenfor det kriseramte område huser de forfulgte, opretter støttecentre, laver undervisning, hjælper med hvad de kan og sætter deres lid til Gud.
I Nigeria betyder det meget for den enkelte, hvor man kommer fra. Så mange rejser til deres hjemegn, når der er krise.

En udfordring – til os

Men det er også en krise for troen. Nogle spørger:
– Hvornår er det krig, og hvornår er det forfølgelse?
– Hvornår skal vi beskytte os selv?
Nogle går tilbage til traditionel tro og søger kraft.
Men Helligånden bliver mere virkelig, og de kristne længes efter mere af den.

Hvad kan vi gøre?
– Fortsætte med at bede for Nigeria, og specelt for indbyggene i nordøstområdet.
– Lad det, du har hørt, udfordre dig til at vide, hvad du selv tror på, og hvad du kan gøre.
– Fortæl om Jesus, ligegyldigt hvad der sker. Hele verden har behov for Jesus.


Artiklen fortsætter efter annoncen: