Landsbygaden

Jørgensen, Eva_2014_FritFacebook fjerner os fra hinanden. Facebook er fuld af løgn. Facebook giver mindreværd.

Der er stort set ingen ende på elendighederne ved Facebook. I hvert fald når du spørger sjældne brugere af tjenesten, eller hvis folk skal være politisk korrekte.

Og jeg skal da gerne indrømme, at der er masser af dårlige ting ved Facebook – eller andre sociale mediesider for den sags skyld – men de fleste af dem skyldes mere menneskets faldne natur end den ramme, der udstiller det. Med andre ord, ligesom det meste teknologi er det næppe godt eller dårligt i sig selv – det er vores etik, kærlighed og visdom i brugen af dem, som bestemmer outputtet.

Jeg er stor fan af Facebook, det er ingen hemmelighed. En blogger beskrev, hvad jeg elsker ved tjenesten helt præcist forleden. ”Det er ligesom at gå ned af landsbygaden for hundrede år siden”. Vi kender ikke længere de mennesker, som bor på vores gade eller i vores by, men på Facebook skaber vi vores eget lille landsbysamfund, hvor vi kan mærke madlugten fra vinduet, lytte til naboens sladder (hvis vi ikke husker at lukke ørerne), se Fru Hansens fint dekorerede dør og støde ind i den unge pige, som bare har brug for at lette sit hjerte uden at være alt for konkret.
Forleden da jeg gik ned af landsbygaden røg jeg direkte ind i et vidnemøde, selvom det var en ganske almindelig mandag eftermiddag. Jeg kunne se, at mødet allerede var startet søndag , men det var stadig godt i gang. ”Jesus, Guds søn!” hed mødestedet for vidnemødet, og historie efter historie fulgte om Guds indgreb i helt almindelige menneskers liv.

Den amfetaminafhængige gennem syv år, som gennem en simpel bøn i et vaskeri oplever vejen til frihed – en frihed, som har varet i 11 år. Rengøringsdamen, som er blevet mobbet og ødelagt både i barndommen og ægteskabet, og som gennem tv-programmer, hun kan se, mens hun gør rent, bliver fuldstændig genoprettet. Kvinden, hvis rygetrang forsvandt fra det ene øjeblik til det andet, og massevis af fysiske helbredelser, fortalt en efter en efter en af menneskerne, som har oplevet dem.
10.570 kommentarer om Guds gode indgreb i menneskers liv. Når hans finger er med i spillet, kan en udskældt teknologi være et helligt mødested.