Midler fra Udenrigsministeriet sikrer akut vinterhjælp til flygtninge i Irak

450.000 er fordrevet til Dahuk-regionen, hvor de bor i telte eller ufærdige bygninger. Temperaturerne når under frysepunktet i vinterhalvåret. Nu får omkring 2.000 af de allermest udsatte familier hjælp fra Udenrigsministeriets bevilling gennem Mission Øst. Fotos: Mission Øst.
450.000 er fordrevet til Dahuk-regionen, hvor de bor i telte eller ufærdige bygninger. Temperaturerne når under frysepunktet i vinterhalvåret. Nu får omkring 2.000 af de allermest udsatte familier hjælp fra Udenrigsministeriets bevilling gennem Mission Øst. Fotos: Mission Øst.

Det er allerede nu koldt i teltene, men flygtningene i Nordirak frygter, at det bliver meget værre, oplyser Dansk Europamission. Mission Øst kan med midler fra Udenrigsministeriet hjælpe 12.000 af de allermest udsatte.

Netop nu er det koldt i teltene i Nordirak, hvor de fordrevne bor. Mange kristne og mennesker fra andre minoritetsgrupper har måttet efterlade alt og flygte i sommertøj. De har nu akut behov for hjælp.

Det siger Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission. Han fortæller her, hvad irakerne er flygtet fra:
– Disse mennesker er på flugt fra terrorgruppen Islamisk Stat (IS). De ville undgå at blive ofre for IS’s bestialske fremfærd med tortur, halshugninger og korsfæstelser af dem, der ikke er sunni-muslimer. Kristne kvinder og teenage-piger blev kidnappet og brugt til at tilfredsstille jihadisternes seksuelle lyster. Børn blev tvunget til at se deres forældre blive hængt eller halshugget.

Kolde telte

Indtil oktober kunne mange af disse flygtninge bo på skoler i det kurdiske område. Men netop som frosten satte ind, besluttede regeringen, at bygningerne skulle bruges til skolegang, og at flygtningene derfor skulle ud.
Mange af dem må derfor tage til takke med kolde telte, som ikke er egnede til at modstå sne og regn. De er meget bekymrede over, hvordan de skal overleve, når det bliver rigtig koldt, forklarer Samuel Nymann Eriksen.
Flygtningene mangler nemlig både varmt tøj, varme tæpper, sko, madrasser og brændsel til vinteren.

Hjælp gennem kirken

Dansk Europamission formidler nødhjælp gennem kirken i Irak. De kristne i Irak hjælper selv både kristne og ikke-kristne på flugt fra IS.
– Selv om de irakiske kristne er under et ekstremt pres, er det rørende at se, at de ikke kun tænker på sig selv, men rækker ud til andre i desperat nød og formidler håb, siger Samuel Nymann Eriksen. Han opfordrer til, at også danskere tænder et lys for flygtningene ved at give en julegave, der varmer i de kolde telte.
Det koster ca. 975 kr. at sikre, at en familie har varmt tøj, sko, madrasser, tæpper og brændsel denne vinter. Hvis man vil sikre en flygtningefamilie mad og medicin i en måned, kan det gøres for ca. 585 kr, oplyser Danske Europamission.

Kirken i Irak er allerede i gang med at uddele mad og anden form for hjælp til dem, der er flygtet fra IS’s terror. Men der er brug for mere hjælp i vintermånederne.  Foto: Dansk Europamission.
Kirken i Irak er allerede i gang med at uddele mad og anden form for hjælp til dem, der er flygtet fra IS’s terror. Men der er brug for mere hjælp i vintermånederne.
Foto: Dansk Europamission.
Hjælp til 12.000 – ud af 450.000 flygtninge

Nødhjælpsorganisationen Mission Øst kan med midler fra den humanitære partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet nu hjælpe 12.000 af de irakiske fordrevne.
Generalsekretær og læge Kim Hartzner rejser senere på måneden igen til området for at deltage i uddelingen af livsnødvendigt vinterudstyr.
– Situationen er gravalvorlig. Disse mennesker har måttet flygte over hals og hoved, og de har nu ingenting. Godkendelsen er en anerkendelse fra Udenrigsministeriet af, hvor akut situationen er. Med pengene har vi nu mulighed for at hjælpe en gruppe af de allermest udsatte fordrevne sikkert gennem vinteren, siger Kim Harzner.
Vinterhjælpen skal sikre de 12.000 overlevelse i ufærdige bygninger og hjemmelavede telte af bomuldsstof, mens temperaturerne går under frysepunktet.
Over 450.000 mennesker er blevet fordrevet til Dahuk-regionen i det nordlige Irak i kølvandet på Islamisk Stats myrderier. En godkendelse fra Udenrigsministeriet giver Mission Øst tilladelse til at bruge næsten 900.000 kroner til at hjælpe cirka 2.000 familier eller omkring 12.000 mennesker, der ellers ville stå uden hjælp i den kolde vinter.

Hjælp mod kulde og smitsomme sygdomme

Arbejdet kommer helt konkret til at foregå i det bjergrige Zakho-distrikt, hvor der om vinteren kan falde op til en halv meter sne. FN er i gang med at oprette lejre i området, men det er langtfra nok til de mange tusinde fordrevne, og derfor har en stor del af disse søgt tilflugt i improviserede telte overalt på bjergskråningerne.
I og uden for byerne bor de fordrevne i ufærdige bygninger uden vægge og med yderst begrænset adgang til sanitære faciliteter.
– I øjeblikket er Mission Østs medarbejdere i området ved at identificere de grupper, der ikke får hjælp andre steder fra, så vi kan målrette hjælp til dem, forklarer Kim Hartzner.
Det er på denne baggrund, at Mission Øst har søgt Udenrigsministeriet om godkendelse til at bruge nogle af midlerne fra den humanitære partnerskabsaftale, som er øremærket akutte kriser. Pengene vil blive brugt på de mest basale fornødenheder såsom madrasser, tæpper, presenninger, spande, vanddunke og sæbe, der skal beskytte de fordrevne mod kulde og smitsomme sygdomme.
Mission Øst er samtidig i dialog mellem de fordrevne, de lokale myndigheder og ejerne af de ufærdige bygninger for at få tilladelse til at gøre de ufærdige bygninger bedre egnede til beboelse bl.a. med plastik-pressenninger.

Hjælp til de fattigste

Dansk Europamission arbejder med flygtninge i byerne Erbil og Dahuk i Zakho-provinsen gennem lokale kirker.
– Der er brug for hjælp fra alle parter, når selv FN-systemet giver op overfor opgaven, forklarer Henrik Ertner Rasmussen fra Dansk Europamission. Han understreger vigtigheden af samarbejdet med lokale kirker, som kender forholdene og kan gennemskue, hvem der har mest behov for hjælp.
– Man arbejder ikke med færdige nødhjælpspakker. Det betyder, at de enkelte familier kan få dækket mere individuelle behov. Men dermed undgår man også, at nogle tiltusker sig mere end én hjælpepakke, forklarer Henrik Ertner Rasmussen, som selv rejser til omådet i næste uge for at tilse arbejdet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mission Øst indgik i 2013 en humanitær partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet, som primært går til organisationens humanitære arbejde i Afghanistan. Men Mission Øst har mulighed for, med ministeriets godkendelse, at bruge 10 procent af bevillingen på akutte kriser. Størstedelen af disse 10 procent går i år til at yde akut hjælp til de fordrevne irakere i Zakho-distriktet.