Forfulgte kristnes verdenskort

Verdensranglisten - de forfulgtes verdenskort - har nu i 2015 hele tre 'sorte' lande med absolut forfølgelse mod ét sidste år.
Verdensranglisten – de forfulgtes verdenskort – har nu i 2015 hele tre ‘sorte’ lande med absolut forfølgelse mod ét sidste år.

Åbne Døres verdensrangliste for 2015 viser, at stadig flere kristne forfølges stadig mere intensivt verden over.

Presset på kristne stiger, fastslår Åbne Døres seneste Verdensrangliste, der udkom den 7. januar. Verdensranglisten 2015 viser, at forfølgelsen af kristne bliver mere intens i flere lande. Den samlede ’forfølgelseskarakter’ for alle lande i top 50 er øget fra 3019 til 3170. I 40 af verdensranglistens lande i top 50 var islamisk ekstremisme hovedkilden til forfølgelsen. Men også organiseret korruption, stammefejder og ’diktatorisk paranoia’ kan være årsager til forfølgelse af kristne.

Kulturel marginalisering

Det højere niveau af forfølgelse skyldes ikke primært øget vold, men en voksende kulturel marginalisering af kristne. Det daglige liv i de fleste af top 50-landene bliver altså hårdere og hårdere, vurderer Åbne Døre. Stigningen ses tydeligst i de mere hårfine dimensioner af forfølgelse – i det private, i familien, i samfundet, i kirken og på nationalt plan.
Verdensranglisten måler også vold, men i de fleste lande er niveauet af vold stort set forblevet det samme. Der er dog tale om et frygteligt højt niveau i lande som Irak, Syrien og Nigeria.

Hvor volden topper

De 10 lande, hvor kristne mødte størst pres og mest vold i rapporteringsperioden til Verdensranglisten 2015, var: Nordkorea, Somalia, Irak, Syrien, Afghanistan, Sudan, Iran, Pakistan, Eritrea og Nigeria.  Mexico, Tyrkiet og Aserbajdsjan er nye på top 50 listen, mens Marokko, Bahrain og Niger er faldet ud.

Forfølgelsen vokser mest i afrikanske lande

Selv om den voldelige islamiske jihad i Mellemøsten har domineret overskrifterne i 2014, er det ’snigende pres’ fra islamiseringen i afrikanske lande det mest påfaldende på Verdensranglisten 2015, mener iagttagerne. Der spores en markant øget forfølgelse af kristne samfund i mange afrikanske stater. Det er en fortsættelse af en tendens, man har set gennem de sidste tre år.
Det øgede pres i afrikanske lande er tydeliggjort af, at Kenya og Djibouti er steget mest på listen. Men også Tanzania og Eritrea er kommet højere op i forhold til sidste år. Sudan, Eritrea og Nigeria er nye på top 10-listen med en betydelig højere ’forfølgelseskarakter’ end sidste år.

Eritrea igen i top 10

– Når kristne forkynder fred, antikorruption og antivold, så bliver de til fjender.

Eritrea er igen på Verdensranglistens top 10. Landets score er øget og har medført, at Eritrea rykker op fra en 12.-plads sidste år til en niendeplads i år. I løbet af rapporterings-perioden er presset mod kristne i Eritrea øget. Det rammer ortodokse, der tilslutter sig protestantiske kirker, og kristne konvertitter med muslimsk baggrund. Presset kommer både fra præsident Esaias Afewerki og hans regering samt andre medlemmer af Folkets Front for Demokrati og Retfærdighed. Kristne i Eritrea er også stadig ofre for vold. Regeringen har intensiveret sin hårde linje mod kristne, hvilket har medført mere end 138 arrestationer af kristne og kirkeledere. Ifølge kilden er “47 af de tilbageholdte blevet løsladt, og andre sygner stadig hen i fængslet uden en ordentlig retsproces”. Samtidig er kristnes huse er blevet ransaget, angrebet og beskadiget.

Nye lande på listen

Mexico er blandt de nye lande på listen i år. Det skyldes hovedsageligt, at kristne automatisk bliver fjender af den organiserede korruption og narkotikahandelen i landet.
– Når kristne forkynder fred, antikorruption og antivold, så bliver de til fjender, siger informationschef Stig Magne Heitmann fra Åbne Døre i Norge til KPK. Han nævner også, at det religiøse liv i lokalsamfundet ofte er synkretistisk, og det giver konflikter, når kristne ikke vil deltage i disse fester. Verdens største demokrati hører til landene med alvorlig forfølgelse. Indien fik en hinduistisk ekstremist som statsminister i maj 2014. Han har tidligere betegnet kristne som frit vildt, og regeringen fik hurtigt udsendt signaler om, at ikke-hinduer bør holde lav profil.
En kirke i Delhi er blevet brændt ned, og Indien har erklæret den 25. december som nationaldag. Det betyder, at kristne får svært ved at fejre Kristi fødsel, hedder det i rapporten fra Åbne Døre i Norge.

 se også under Udland, artikler om kristne i Nigeria og Kina


Artiklen fortsætter efter annoncen:Verdensranglisten

Hvert år siden 1993 har Åbne Døre udgivet Verdensranglisten. Listen er den eneste årlige oversigt over vilkårene for kristnes religionsfrihed verden over. Den måler graden af frihed, under hvilken kristne må udleve deres tro i fem områder i livet: privatliv, familie, samfund, nationalt og i livet i menighederne – plus en sjette sfære, hvor graden af vold udmåles. Denne metode er designet specielt til at kunne spore forfølgelsens dybereliggende strukturer og ikke blot særskilte hændelse