Jakobs plettede får i zoo

I Tisch-familiens zoo i Jerusalem kan man se 216 forskellige bibelske arter af dyr, fisk og fugle.

Gud velsignede Jakob med mange plettede får. I den bibelske dyrehave i Jerusalem kan man se både plettede får og vildæsler.
I den bibelske dyrehave i Jerusalem kan man se både plettede får og vildæsler.

I Bibelsk Zoo i Jerusalem er der plettede får. Det var sandsynligvis den slags får, som Gud gav til Jakob, mens han gjorde tjeneste for den svigefulde Laban.
Jakob blev gang på gang narret af sin onkel Laban, da han kom til Karan. Jakob måtte tjene i syv år for Labans datter Rakel, som han elskede – men han fik søsteren Lea i stedet. Herefter tjente Jakob syv år mere for Rakel. Senere ville Laban snyde Jakob og sagde, at de plettede lam skulle være Jakobs løn. Igen ville Laban snyde Jakob. Men Gud hjalp Jakob, og fårene fik plettede lam.
I 1. Mosebog 31:11-12 kan man læse, hvordan Guds engel talte til Jakob om de plettede får: ”Da kaldte Guds engel på mig i drømmen…
Så sagde englen: ’Læg mærke til, at det kun er de stribede, plettede og brogede bukke, der parrer sig med gederne i din hjord. Jeg har nemlig set, hvordan Laban har behandlet dig”.

Gammel fårerace

– Disse plettede får er en meget gammel race fra området. Vi kalder dem ’Jakobs får’, fordi de er plettede, men vi kan jo ikke vide med sikkerhed, at det var denne fårerace, Jakob havde, siger Shai Ben Ami ved Tisch-familiens zoologiske have i Jerusalem.

Shai Ben Ami fra den bibelske zoo i Jerusalem.
Shai Ben Ami fra den bibelske zoo i Jerusalem.
Bibelske æsler

I gamle ruiner fra det andet tempels tid står to æsler. Også de er en del af udstillingen i den bibelske zoo. Æslet er et vigtigt dyr i Bibelen. Mange forestiller sig, at Maria red på et æsel, da hun rejste fra Nazaret til Betlehem og dér fødte Jesus-barnet. Zakarias profeterede, at Messias kommer ridende på et æsel: I Mattæus 21: 4 står der, at dette skete, for at profetens ord skulle gå i opfyldelse.
”Fryd jer og råb af glæde, Jerusalems indbyggere! Se, jeres konge er på vej. Han kommer med retfærdighed og frelse, og han er ydmyg og rider på et hanæsel – det er et æselføl”. (Zak. 9: 9).

– De seneste 20 år har vi også fået en vildæselstamme i Israel. De blev hentet fra Iran, før forholdet blev, som det er nu. Det syriske vildæsel, som var det oprindelige, lever ikke længere i vild tilstand, siger Shai Ben Ami. Talskvinde Sigalit Herz fra Tisch-familiens zoo fortæller, at der årligt er 750.000 besøgende i den bibelske dyrehave. Kun ti procent af dem er turister.
– De fleste går vel til Den gamle By og de historiske steder, siger hun. Alligevel har vi fem gange været turistattraktion nummer ét i Israel, siger Herz.

216 arter og 2000 dyr
Gud velsignede Jakob med mange plettede får.
Gud velsignede Jakob med mange plettede får.

Dyrehaven har 216 arter og over 2000 dyr, fisk og fugle. Der er løver, som bliver nævnt 123 gange i Bibelen. Løverne forsvandt fra Israel i 1100-tallet. Det var også krokodiller i landet helt frem til 1900-tallet i Taninim. Men tyrkerne jagtede dem, og de forsvandt. – Det var professor Aharon Shulov ved Det hebraiske Universitet, som fik ideen med at lave en bibelsk zoo. Han ville vise israelerne, hvordan de bibelske dyr levede i landet, siger Ben Ami. Den nuværende dyrehave blev etableret i 1993.