Musical om skilsmisser

Eleverne på Skovbo Efterskole arbejder koncentreret med forberedelserne til teaterkoncerten 'Family Portrait'.
Eleverne på Skovbo Efterskole arbejder koncentreret med forberedelserne til teaterkoncerten ‘Family Portrait’.
Der er brug for alle typer talenter, når man laver efterskole-teater.
Der er brug for alle typer talenter, når man laver efterskole-teater.

Skovbo Efterskoles 110 elever er gået i teater-tilstand frem til forestillingen fredag. i Ringsted har travlt med de sidste forberedelser til årets teaterkoncert med titlen Family Portrait, der har premiere den 16. januar. Mandag den 5. januar startede forberedelserne til teaterkoncerten ”Family Portrait” for alvor på efterskolen. – Hver morgen mødes hele skolen kl. 8.15 til en halv times undervisning, som er relateret til teaterkoncerten. Herefter sendes alle ud til dagens arbejde med at bygge scener, lave kulisser, øve musik, teater, dans og andet. Skolen emmer af liv, for der er meget, der skal nås inden premieren, oplyser Kamilla Pagels fra Skovbo Efterskole.

Vi finder stemmer

Mathilde M., Sarah og Line L. sidder koncentreret i sofaen på lærerværelset. De lytter alle tre til den samme sang igen og igen. – Lige nu sidder vi og finder forskellige stemmer i en af sangene til teaterkoncerten, forklarer Mathilde, som er én af skolens 70 musikelever. – Der er gang i musikken overalt på skolen og hele tiden. Vi øver alle steder med alt muligt, smiler Sarah. – Ja, og så tager vi sange og laver dem Skovbo-agtige, supplerer Mathilde. Line ser frem til at optræde: – Det bliver mega fedt, og jeg glæder mig vildt meget til at fyre den af på scenen. Samtidig skal jeg også huske at nyde det, da det kun er fire dage, vi optræder. Det er jo også hårdt for stemmen at synge så meget, men det bliver fedt.

Skovbo-journalisten
dehtrhrrnhr hr rj tj tjtejet6
dehtrhrrnhr hr rj tj tjtejet6

Skolens medieSPOR dækker teaterkoncerten med tekst, foto, web og video. Et af de travle redaktionsmedlemmer, Louise Larsen, er midt i en voxpop. – Mediesporet har lavet en redaktion, som mødes hver dag og fordeler dagens opgaver. Sammen med nogle andre står jeg blandt andet for at interviewe elever og lærere om processen. Om deres forventninger og sådan. Redaktionen dækker alt det, der sker på skolen i disse uger. – Det er mega fedt! Jeg vil gerne være journalist, og jeg synes, det er sjovt at interviewe folk og få svar på alt muligt, siger hun. Skilsmisse er ikke noget, Louise selv har haft tæt inde på livet, men alligevel synes hun godt om emnet. – Jeg kan godt lide emnet skilsmisse. Det er jo noget, der sker ofte, og det er fedt, at vi har et aktuelt emne og ikke noget, som vi ikke kan relatere til.

Kulisserne gøres klar.
Kulisserne gøres klar.
Grupper for skilsmissebørn

Skilsmisse har været et fokusområde på skolen dette skoleår. Blandt andet har Skovbo startet ”Ungegrupper” op i år. – Disse grupper har intet at gøre med teaterkoncerten, udover temaet selvfølgelig og at vi begge steder har hentet inspiration fra Center for Familieudvikling; men det er meget vigtigt for os, at der er vandtætte skodder imellem gruppen og det, som vises på scenen, understreger forstander Jan Dufke. Han forsikrer, at eleverne i gruppen kan være helt sikre på, at tavshedspligten bliver overholdt. Oprindelig blev skilsmissegrupperne kaldt ’børnegrupper’, men på efterskolen er det blevet til Ungegrupper. – Ideen stammer fra Center for Familieudvikling, hvor jeg også har taget en børnegruppelederuddannelse, forklarer Kamilla Pagels, som er lærer og leder af de nystartede grupper. 10 elever har deltaget trofast i en gruppe, som har mødtes 8 gange i alt. Kamilla forklarer: – Gruppen er ikke terapi, men samtale, hvor de unge kan hjælpe hinanden. De deler erfaringer og liv med hinanden og kan få nogen at spejle sig i, som også har skilsmisse inde på livet. Emnerne omfatter alt, hvad der optager skilsmissebørn: at have to hjem, nye familiemedlemmer, savn, konflikter, højtider, forskellige regler osv. – Det er så normalt, at forældre bliver skilt, så man skulle tro, at de unge har talt en masse om det, men sådan er det ikke altid. De unge oplever det som et frirum, hvor de kan møde ligesindede og være helt normale, forklarer Kamilla og opfordrer samtidig alle skoler til at have et lignende tilbud.

Åbne forestillinger

Udover premieren den 16. januar er der åbne forestillinger søndag til tirsdag kl. 19.00. Billetterne sælges via efterskolens kontor.