Dansker skal spille Pilatus i ny Ben Hur-film

Den 32-årige danske skuespiller Pilou Asbæk skal spille Pilatus i den nye indspilning af storfilmen Ben Hur.
Den 32-årige danske skuespiller Pilou Asbæk skal spille Pilatus i den nye indspilning af storfilmen Ben Hur.

Den 32-årige danske skuespiller Pilou Asbæk skal spille Pilatus i den nye indspilning af storfilmen Ben Hur.

Det bekræfter han overfor BT. »Det er sjovt, og jeg glæder mig til at lave filmen og møde kollegaer fra hele verden,« siger Pilou til bladet. Pilou er bl.a. kendt fra tv-serierne Borgen og 1864 og filmen om Spies og Glistrup, ’Kapringen’, ’Fasandræberne’ og ’Stille Hjerte’. Han blev udpeget som ’Shooting Star’ ved Berlin Filmfestival i 2011. Pilou er nu i gang med forberedelserne i Italien, hvor en del af scenerne bliver optaget. I filmen medvirker bl.a. legenden Morgan Freeman og den nye unge stjerne Jack Huston, som spiller Ben Hur.

Filmen bygger på en klassisk roman fra 1880 af Lew Wallace om en jødisk prins, der bliver romersk slave og vender tilbage som oprørsleder for at hævne sig på de venner, der svigtede ham. Men en vigtig del af romanen er, at den foregår på samme tid som Jesus levede. Titlen lød da også oprindelig: ”Ben-Hur: A Tale of the Christ” (En fortælling om Kristus). Romanen var en bestseller, der overgik Harriet Beecher Stowes ”Onkel Toms Hytte” (1852) som den bedst sælgende amerikanske roman og beholdt den titel til udgivelsen af Margaret Mitchells ”Gone With The Wind (Borte med blæsten)” i 1936. I 1959 filmatiserede MGM romanen, der vandt elleve Oscars og havde Charlton Heston i hovedrollen som Judah Ben-Hur og Stephen Boyd som hans rival Messala.

Bogen var det første skønlitterære værk, der blev velsignet af en pave, nemlig pave Leo 13. Historien handler om Judah Ben-Hur, en jødisk prins og købmand i Jerusalem i begyndelsen af det 1. århundrede. Ben-Hurs barndomsven Messala kommer hjem som chef for de romerske legioner. De indser, hvor meget de hver især har ændret sig. Under en militærparade falder en mursten fra taget af Judahs hus og rammer næsten den romerske guvernør. Selv om Messala ved, at Ben-Hur familien er uskyldig, fordømmer han den. Uden retssag bliver Judah dømt til en romersk galej til sin død. Hans mor og søster bliver kastet i fængsel og familiens ejendom konfiskeret. Med held overlever Judah. Han vender tilbage til Jerusalem for at få hævn over sin tidligere ven og redde sin familie.

Handler også om Jesus

Parallelt med Ben-Hurs fortælling fortælles historien om Jesus, der kommer fra samme region, har samme alder som Ben Hur med samme tema om forræderi, overbevisning og forløsning. Ben-Hur inspireres af Kristus og hans efterfølgere, der udfordrer det brutale romerske rige og taler om et større kongerige. Pilou er gift med Anna Bro, og parret fik datteren Agnes nytårsaften 2012. Han har derfor forsøgt at holde fri for familiens skyld. Men rollen som Pilatus var for stor en udfordring.

”Det er en meget fin rolle. Jeg har kun ganske få scener, og det er også derfor, jeg kan overskue det i forhold til familien, siger Pilou til BT. Den nye ’Ben Hur’ bliver instrueret af den russiske instruktør Timur Bekmambetov, der tidligere har lavet Hollywood-hits som ’Wanted’ og ’Night Watch’. Den bliver produceret af MGM og Paramount og har forventet premiere i februar 2016.