‘De var for gode til denne verden’

De var for gode til denne verden, skriver generalsekretæren for det egyptiske bibelselskab om de 21 kristne, som blev henrettet af ISIS på en strand i Libyen.
De var for gode til denne verden, skriver generalsekretæren for det egyptiske bibelselskab om de 21 kristne, som blev henrettet af ISIS på en strand i Libyen.

– Jeg vil aldrig mere kunne læse om martyrerne i Hebræerbrevet kapitel 11 uden at se disse kristne i orange dragter med sortklædte, maskerede bødler bag hver eneste af dem, siger Ramez Atallah.

– Hele landet er i chok og sorg over de 21 kristne egyptere, som blev dræbt af ISIS i Libyen. Men de påkaldte Jesus, mens de fik halsen skåret over. Sådan skriver generalsekretær for bibelselskabet i Egypten, Ramez Atallah i et nyhedsbrev. Han indleder brevet med at citere Hebr. 11:37-38, som omhandler martyrer helt fra Det gamle Testamentes tid: ”’Nogle blev stenet, skåret midt over eller henrettet med sværd. Andre gik sultende rundt, klædt i fåre- eller gedeskind, forfulgte og mishandlede. De var for gode til denne verden. De måtte flygte gennem ørkener og over bjerge og skjule sig i bjerghuler eller huller i jorden.’ (Fra Bibelen på Hverdagsdansk).

Kristne og muslimer står sammen som aldrig før

– Det er en meget trist tid i Egypten, hvor vi er midt i syv dages landesorg for de 21 unge kristne mænd, som blev slagtet så brutalt af ISIS i Libyen i søndags. Den grusomme, professionelt lavede video af henrettelsen chokerer landet og har forenet kristne og muslimer som aldrig før. Straks da videoen blev frigivet søndag aften, holdt præsidenten en tale og erklærede syv dages landesorg. Kort tid efter begyndte det egyptiske luftvåben at bombe ISIS-mål i Libyen.

Den nye traktat giver bibelsk trøst til egypterne netop nu.
Den nye traktat giver bibelsk trøst til egypterne netop nu.
Evangeliet hjælper!

Da jeg ankom til bibelselskabet om morgenen, følte jeg mig trist og deprimeret. Men jeg mødte en ung medarbejder, som fortalte, at hun var ’meget opmuntret’. Jeg kunne slet ikke forestille mig, hvad i alverden der kunne være så opmuntrende for hende. ’Jeg er opmuntret, for nu ved jeg, at det med egyptiske kristne, som bliver martyrer for deres tro, ikke bare er historie. Der findes kristne den dag idag, som er modige nok til at se døden i øjnene uden at fornægte deres Herre!

Da jeg så disse unge mænd bede, mens de blev gjort klar til henrettelsen, og mange af dem råbte ’Åh, Herre Jesus’, da de fik halsen skåret over, da blev jeg klar over, at evangeliets budskab stadig kan hjælpe os til at holde fast ved Guds løfter, selv når vi står ansigt til ansigt med døden!’ sagde hun. Jeg har mødt den samme indstilling reflekteret hos andre, der har set den grusomme video!

’Korsets mennesker’

Jeg tror ikke, at jeg nogensinde vil kunne læse kapitel 11 i Hebræerbrevet uden at se billeder for mit indre blik af disse mænd, klædt i orange dragter, med sortklædte, maskerede bødler bag ved hver eneste af dem! Mange af jer ved, at disse mænd var ganske almindelige egyptere, som var rejst til Libyen for at finde arbejde. De blev kidnappet og henrettet af ISIS, fordi de, som videoens tekst siger det, var ’Korsets mennesker’. Egypterne er chokerede over denne nyhed, og det er det emne, de allerfleste taler om netop nu.

Formålet med videoen var at tilskynde til sekteriske konflikter mellem kristne og muslimer i Egypten. Disse muslimske ekstremister har tydeligvis ønsket at provokere de 10 millioner kristne i Egypten til voldelig opstand mod deres muslimske naboer. Men den kærlige og omsorgsfulde reaktion fra muslimer over hele landet har gjort godt efter det slag, som har ramt mange kristne. Indtil nu har de kristne i Egypten reageret tilbageholdende og har bare råbt deres sorg ud i bøn til Gud.

Bibelselskabets generalsekretær Ramez Atallah (øverst) fik udgivet en traktat efter henrettelserne i Libyen.
Bibelselskabets generalsekretær Ramez Atallah (øverst) fik udgivet en traktat efter henrettelserne i Libyen.
Premierministeren sad på gulvet i landsbyen

Præsidenten og flere dusin politiske ledere har personligt kondoleret den koptiske pave. Premierministeren rejste til den lille landsby, hvor de fleste af disse mænd kommer fra. Her satte han sig på gulvet sammen med ofrenes fattige slægtninge for at udtrykke sin medfølelse. – Alt dette sender et klart budskab om, at kristne bliver opfattet som en uadskillelig del af det egyptiske samfund, skriver Ramez Atallah og opfordrer til forbøn for ofrenes familier, for distribuering af en traktat med trøstende bibelord – og for andre egyptere, som netop er blevet kidnappet i Libyen. – Herre, forbarm dig! Bed for Egypten i denne svære tid, slutter generalsekretæren sit nyhedsbrev.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Herunder et digt fra traktaten:

To rækker mænd på stranden
To rækker mænd vandrede på strandbredden
den dag verdens tårer fik frit løb.
En række bødler,
som troede, de gjorde det rette.
Den anden uskyldige, lysets sønner.

Den ene gruppe med knive,
den anden med tomme, forsvarsløse, bundne hænder.
Den ene række bar masker for øjne, døde i had –
den anden så med levende øjne mod himlen.

En gruppe stod stille –
dødens bedemænd.
Den anden knælede og tog imod himlens ånde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En gruppe udspyede ussel hån og trusler
Den anden spredte fred og hvile fra Gud.
Et spørgsmål…
Hvem frygter hvem?
Rækken i orange, som venter, at paradis åbner sig?
Eller rækken i sort med onde og ødelagte sind?