Et nyt løb – med kærlighedens flamme

Af Ole Bering, Højbjerg
Af Ole Bering, Højbjerg

Helten fra filmen ’Unbroken’ løb 5000 meter-løbet ved olympiaden, blev tortureret af japanerne, fik PTS, mødte Jesus under en Billy Graham-kampagne – og løb til sidst med budskabet om tilgivelse til sine gamle fjender.

Allerede som dreng var Louis Zamperini vant til at tage benene på nakken. Konstant var nogen lige i hælene på den italienske indvandrerdreng. Måske havde han stjålet naboens middagsmad, måske sad han i en busk og drak øl. Den fortvivlede mor vidste ikke sine levende råd. Men da fik Louis’s bror den idé at lære Louis at løbe på stadion. Det gik så godt, at han vandt den ene konkurrence efter den anden. I 1936 løb han 5000 meter ved olympiaden i Berlin. Men karrieren standsede brat, da han som amerikansk bombeflyver styrtede ned langt ude i Stillehavet.

Mirakuløst overlevede han 47 dage i en gummibåd. En gang råbte han i sin fortvivlelse: Hvis du redder mig Gud, vil jeg tjene dig resten af mit liv. Desværre var det fjenden, som tog ham op, og Louis gennemgik de næste to år i japansk fangenskab forfærdelige lidelser. En korporal ved navn Watanabe med tilnavnet Fuglen satte sig som mål at knække den tidligere kendte løber. Med fysisk og psykisk tortur var det lige ved at lykkes. Måske var det morens bønner, der hindrede det i at ske. Louis overlevede og kom hjem i 1945. Det viste sig hurtigt, at han havde pådraget sig posttraumatisk stress. Hver nat havde han mareridt, hvor han drømte om at slå Fuglen ihjel.

Louis kunne ikke løbe fra sin fortid, selv om han forsøgte med voldsomt drikkeri. Det var først, da han i 1949 under et Billy Graham-møde blev mindet om sit løfte om at tjene Gud, at han blev fri. Han mødte korsets kraft til tilgivelse, og fra da af forsvandt hans mareridt. Nu begyndte Louis at rejse rundt og fortælle om tilgivelse, ikke mindst blandt de tidligere fangevogtere i Japan. Der var begyndt et nyt løb for Louis, og hans største triumf blev måske, da han løb med den olympiske fakkel ved Vinter-OL i Japan 1998, 81 år gammel. Her løb han forbi den lejr, hvor han tidligere var blevet pint og plaget. Louis havde vundet over sit had. Flammen, han løb med, var Kristi ufattelige kærlighed. Louis døde i 2014, 97 år gammel.