Obama taler om ’folkemord’ i Irak

Ærkebiskop Bashar Warda beder om militær hjælp mod ISIS. Irakiske kristne i titusindvis er drevet på flugt.
Ærkebiskop Bashar Warda beder om militær hjælp mod ISIS. Irakiske kristne i titusindvis er drevet på flugt.

En irakisk ærkebiskop opfordrer den britiske regering til militær indgriben. Også USA’s præsident fordømmer nu ISIS’ vold mod kristne og opfordrer til militær aktion, skriver Charisma News.

I sidste uge bad Barack Obama Kongressen erklære krig mod ISIS, som øver ’ondsindet vold og truer Iraks kristne med folkemord’. Samtidig har en irakisk ærkebiskop bedt London om militær hjælp. Fordømmelsen har været alt for længe undervejs, mener Matthew Clark fra Charisma News. Den kommer, efter at 315.000 personer har underskrevet erklæringen i Be Heard Project til fordel for Iraks kristne.

Projektets formål var netop at få USA’s regering til at bruge betegnelsen folkemord og gribe militært ind, før de hjælpeløse kristne bliver helt udryddet af ISIS. Mange ikke-muslimer i Irak har fået valget mellem at omvende sig til islam eller dø. De bliver udsat for tortur og voldtægt, og selv børn er blevet halshugget for deres kristne tro. I sin tale til Kongressen omtalte Obama både Iraks kristne og andre ’religiøse minoritetsgrupper’. Men hvad der kommer ud af præsidentens erklæring er foreløbig uvist. Derfor er det vigtigt fortsat at presse på, mener Clark.

Beder London om hjælp

I sidste uge var ærkebiskop Bashar Warda fra Erbil på besøg i London for at bede de britiske politikere og kirken starte en militæraktion for at redde kristne og andre minoritetsgrupper i Irak. Ærkebiskoppen, som tilhører den katolske kaldæiske kirke, sagde i sin tale til det engelske parlament, at antallet af kristne i hans land er faldet dramatisk i det sidste årti. På Saddam Husseins tid var der over 1,4 millioner kristne i Irak. – Vi kristne har ikke lang tid tilbage i denne region. Som katolik er det svært for mig at sige det, men jeg ønsker en militær aktion. Der er ikke andre muligheder nu’, sagde ærkebiskoppen til parlamentet den 12. februar.