Danske kvinder hædres

Den ene af de danske missionærer Karen Jeppe
Den ene af de danske missionærer Karen Jeppe

Fredsprismodtager Elie Wiesel og Oscar-vinder George Clooney hædrer to danske missionærer for deres indsats for armenerne. Der er også fokus på Maria Jacobsens dagbøger om kristenforfølgelser, som minder om islamisternes grusomheder i vore dage.

George Clooney og Elie Wiesel var frontfigurer ved lanceringen af en ny humanitær pris den 10. marts i New York. Også to danske hjælpearbejdere hædres gennem initiativet ’100 LIVES.’ Den nye pris markerer 100-året for det folkemord, som kostede mindst 1,5 millioner armenere livet. Initiativtagerne udtrykker samtidig deres taknemmelighed overfor personer, hvis indsats reddede livet for titusinder af armeniere.

Blandt dem er de danske missionærer Karen Jeppe og Maria Jacobsen. De var før 1. Verdenskrig blevet udsendt til Det Osmanniske Rige (vore dages Tyrkiet), hvor de reddede titusindvis af armenere fra den visse død.

Armenernes historie

Forfølgelsen af de overvejende kristne armenere foregik 1915-1923. Tyrkiet har aldrig erkendt ansvaret og betegnelsen ’folkemord’, men George Clooneys hustru, advokaten Amal, kæmper for at få overgrebene betegnet som folkemord ved Menneskerettighedsdomstolen. Omkring 500.000 armenere overlevede massakrerne, og de udgør nu armenske samfund i lande som Argentina, Tyskland, Frankrig og Australien. Initiativet 100 LIVES vil med den nye pris sætte folkedrab og menneskerettighedskrænkelser på dagsordenen. Bag initiativet står bl.a. de internationale forretningsfolk Ruben Vardanyan og Noubar Afeyan samt humanisten Vartan Gregorian.

Den anden danske missionær, Maria Jacobsen var sammen med Karen Jeppe (øverst) med til at redde armenere i tusindvis.
Den anden danske missionær, Maria Jacobsen var sammen med Karen Jeppe (øverst) med til at redde armenere i tusindvis.
Centrale indsatser

100 LIVES arbejder for tre centrale mål: At lære af fortiden ved at præsentere de ufortalte historier om overlevende og frelsere fra det armenske folkedrab. Etableringen af Aurora-prisen, en global humanitær pris, der gives til mennesker, der risikerede livet for at hjælpe andre, samt at formidle støtte gennem Gratitude Projekter til organisationer og samfund, der var med til at redde armenere for 100 år siden.

To danske heltinder

De to missionærer Karen Jeppe og Maria Jacobsen hædres for deres fremtrædende rolle i afbødningen af folkemordet. Karen Jeppe (1876-1935) var en af Danmarks første nødhjælpsarbejdere. Under folkemordet reddede hun tusindvis af armeniere. Hun gemte mænd under gulvbrædderne i sit hus, skaffede mad til forældreløse børn og befriede kvinder fra et liv som slaver. Alle armenere kender hende som ’Armeniens Moder’.

Maria Jacobsen (1882-1960) var sygeplejerske og Mama for hundredevis af forældreløse børn. Hun rejste i 1907 som 25-årig til Harpoot i den østlige del af Tyrkiet. Her oplevede hun sammen med andre missionærer og flere diplomater, hvordan de tyrkiske myndigheder systematisk gennemførte den etniske udrensning. Fra 1922 og frem til sin død arbejdede hun for armenske flygtningebørn i Libanon.

George Clooney og Elie Wiesel (nedenunder) er ambassadører for den nye pris, som bl.a. skal minde verden om folkemordet og dem, der hjalp armenere under forfølgelsen.
George Clooney og Elie Wiesel (nedenunder) er ambassadører for den nye pris, som bl.a. skal minde verden om folkemordet og dem, der hjalp armenere under forfølgelsen.
Dagbog om forfølgelsen

Maria Jakobsen skrev dagbog om de dramatiske begivenheder. Hun begrunder med mange bibelcitater, at der var tale om kristenforfølgelse.De fleste armenere i Tyrkiet var nemlig kristne, og ifølge Maria Jacobsen har tyrkerne mistænkt dem for at ville stå på fjendens side under første verdenskrig. Men armenerne blev forfulgt længe før. Jacobsen skriver, at også arabisktalende syriske og assyriske kristne blev forfulgt, så der var tale om hellig krig i islams navn, altså jihad. Maria Jacobsens øjenvidneberetning er udgivet på engelsk med titlen ’Diaries of a Danish Missionary. Harpoot,1907-1919’. Disse optegnelser betragtes i dag som en uvurderlig historisk kilde til folkedrabet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bevarede troen

Det var Maria Jacobsens store ønske, at elendigheden måtte bære frugt, så muslimerne ville vende om til Jesus som Guds Søn og verdens frelser. Midt i grusomhederne evnede armenerne at bevare troen. Der var mange eksempler på deres heltemod under forfølgelserne. En far skal have sagt til sine børn: ’Vær modige. Om et øjeblik er vi hos Jesus.’ Der var også kvinder, som nægtede at blive muslimer, selv om det betød vold og fornedrelse. En tyrkisk soldat fortæller, at da han ville skyde en flok armenierne, stod de med armene opløftede. Deres ansigter var vendt imod himlen, som om intet ville hænde dem. Det var forfærdeligt at skyde dem, men soldaterne var tvunget til det af regeringen, skriver Maria Jacobsen.

Grandniecer inviteret

To af Karen Jeppes grandniecer er inviteret til en række arrangementer i forbindelse med markeringen af 100-året for Det armenske Folkemord. De har mødt Clooney-parret i New York og skal være den armenske regerings gæster ved en markering i Yerevan.

Elie Wiesel
Elie Wiesel
Aurora-prisen

Den nye ’Aurora-pris’ skal motivere til humanitær adfærd og uddeles årligt til en person, hvis indsats kan inspirere andre. I Udvælgelseskomitéen sidder blandt andre George Clooney, Elie Wiesel og tidligere FN højkommissær for menneskerettigheder Oscar Arias. Aurora-prisen uddeles første gang i Yerevan den 24. april 2016. Den er opkaldt efter Aurora Mardiganian, der som barn blev tvunget til at overvære grusomhederne under folkedrabet, hvor hun mistede sin far og brødre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Imod alle odds overlevede hun og viede sit liv til at yde humanitær hjælp og øge opmærksomheden på det armenske folkemord ved fx at spille hovedrollen i filmen Ravished Armenia fra 1919. Elie Wiesel og hans kone, Marion, stiftede fonden “Elie Wiesel Foundation for Humanity”, kort efter at han modtog Nobels fredspris i 1986. Fonden vil sikre mindet om Holocaust og bekæmpe ligegyldighed, intolerance og uretfærdighed gennem international dialog.