Gå til tanketerapi hos Kristus

Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.
Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.

Mange danskere går til mindfullness og yoga for at få et mere velafbalanceret sind og slippe stress, angst og bekymring. Mange ved ikke, at den kristne tro har en spiritualitet og ”teknikker”, som er langt mere effektfulde end de østlige, som er så populære i dag.

Et godt eksempel er sætningen om at ”nedbryde tankebygninger og alt, som trodsigt rejser sig mod kundskaben om Gud, vi gør enhver tanke til en lydig fange hos Kristus”, som er beskrevet i Andet Korinterbrev, kapitel 10, 5. Mange mennesker er styret af negative tanker. Det kan være selvkritik eller tankemønstre, der kommer fra negative oplevelser.

Det kan være en mors eller fars kritik og mangel på anerkendelse. Det kan være bekymringer, depression og angst, som tager overhånd og som styrer selvværdet og synet på andre. Moderne psykologi bruger den kognitive terapi, hvor det gælder om at finde en positiv modtanke, som modsvarer den negative. I mindfullness mediterer man over nuet og søger nærvær, så bekymringer og stress reduceres, og man i stedet fokuserer på det positive.

I den kristne tro findes der den ekstra mulighed at gøre en negativ tanke til lydig fange hos Kristus. Vi lever ikke kun i en psykologisk verden, men i en åndelig, hvor destruktive kræfter ofte vælger vores sind og tanker som kampplads. Der produceres tanker i os, som giver frygt, usikkerhed, tvivl, selvskadelig adfærd, dårligt selvværd. Ser man nærmere på dem, vil man opdage, at de alle har det tilfælles, at de er i modstrid med Guds sandhed og ord.

Paulus taler om at nedbryde fæstningsværker. Et fæstningsværk er et tankemønster, som man former sit liv efter, men som er falsk og bygger på det modsatte af, hvad Kristi siger. Fæstningsværker af falske tanker nedbrydes ved at afvise den negative tanke og overgive den til Kristus som en lydig fange. Kristus forvandler den så til en positiv og livgivende tanke med sit ord. Det er en meget kraftfuld øvelse, som virker med det samme og er undergørende. Fastetiden, som vi nu er i, er oplagt til at sætte tid af til at give dine tanker til Kristus – i stedet for blot at undgå chokolade og kaffe.