Lykkedes rejsen?

Af Bjørn Hansen København
Af Bjørn Hansen
København

Det var temaet på Kurt Christensens prædiken ved min fars begravelse. Søren Hansen var kendt indenfor møbelbranchen. Sammen med sin bror Fritz Hansen var de 3. generation i møbelfirmaet Fritz Hansens Eftf.

Min far samarbejdede med Arne Jacobsen om stolen 3107, som nærmest har kultstatus i dag. Den findes i spisestuer, i kantiner og auditorier i mange lande. Den trebenede stol ”Myren” var skyld i en strejke på et oceangående skib, fordi den væltede for let i uvejr. I vores lejlighed står et møbel af moseeg. Det er tegnet til en figur, skåret i træ, som min far fandt i Tyskland. Skabet tog form efter personen, ikke omvendt. Tager vores liv form efter Jesus, eller er det omgivelserne, der former os?

I begravelsestalen nævnte Kurt Christensen min fars ordner, medlemskaber af diverse bestyrelser og hans omdømme som en agtet og dygtig møbelfabrikant; men lykkedes rejsen? Min far var blevet indlagt på Usserød Sygehus, og en af vores venner, Holger Pedersen, var taget i sommerhus med sin hustru Else for at bede og faste for et familiemedlem. Han havde det med at blive vækket om natten, og en nat gav Gud han den indskydelse, at nogen skulle tage op til min far og opfordre ham til at sige ja til Jesus. Vi boede i Næstved, og førstkommende lørdag tog jeg af sted til sygehuset. Hvordan skulle jeg få sagt det? En patient på min fars stue var død så pludseligt, at nogle besøgende uanet dukkede op.

Det gjorde indtryk på min far, og jeg greb anledningen: ”Far, vil du tage imod Jesus?” ”Jeg kan jo ikke sådan lave hele mit liv om!” svarede han. Med hånden på dørhåndtaget gentog jeg den sætning, som Holger havde opfordret mig til at sige: ”Så langt som du kan se, vil du så sige ja til Jesus?” ”Ja!” svarede han. Når min far sagde ja, mente han det. Jeg blev meget glad og tog hjem. Næste dag fik han at vide, at han havde kræft. Næste søndag besøgte min hustru og jeg ham, vi havde æblekage med, og jeg fortalte ham, hvor glad jeg var for ham. Fredagen efter sad han på lægens kontor på Finsen Instituttet for at aftale tid til strålebehandling. Dér døde han af et hjertestop. Lykkedes rejsen? Ja, han nåede at komme med.